fbpx
European Western Balkans
Politika

Mišel: Tri stuba odnosa zemalja Zapadnog Balkana sa EU

Šarl Mišel: Foto: Evropska komisija

BRISEL – Dogovor oko metodologije, jasne smernice za pristupanje Severne Makedonije i Albanije, kao i poseban pakt za investicije i privredni rast tri su stuba koja treba da definišu buduće odnose Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u razgovoru s premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani, navodi se u saopštenju Mišelovog kabineta u Briselu.

Prvi stub, navodi se u saopštenju, treba da bude usaglašavanje šefova država ili vlada EU oko toga kakav će biti pristup postupku prijema novih država u narednim godinama. Drugi stub u tom procesu bio bi da šefovi država ili vlada EU razmotre nove predloge Evropske komisije i daju jasne smernice za odluku o mogućem otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Treći stub odnosi se na privredu, a radi se o pozivu koji je Mišel najavio da će podneti Evropskom savetu o usvajanju pakta za investicije i privredni rast na Zapadnom Balkanu.

“Pakt o investiranju i rastu će omogućiti da se u igru uključe različiti raspoloživi EU instrumenti, uključujući i one za podsticanje ekonomskog razvoja, što je ključno za podsticanje socijalnih uslova i svih oblika transnacionalne saradnje”, objasnio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen najavila je sredinom januara da će EK predstaviti novu pristupnu metodologiju “kroz nekoliko nedelja”.

Povezani članci

Poslanici vlasti kritični prema Izveštaju EK, opozicija podeljena oko bojkota

EWB

Bilčik: Evropska komisija objektivna kada kritikuje medijsku sliku i pravosuđe u Srbiji

EWB

Bilčik: Radićemo „na terenu“ čim zdravstvena situacija dozvoli

EWB