Mišel: Tri stuba odnosa zemalja Zapadnog Balkana sa EU

Šarl Mišel: Foto: Evropska komisija

BRISEL – Dogovor oko metodologije, jasne smernice za pristupanje Severne Makedonije i Albanije, kao i poseban pakt za investicije i privredni rast tri su stuba koja treba da definišu buduće odnose Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u razgovoru s premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani, navodi se u saopštenju Mišelovog kabineta u Briselu.

Prvi stub, navodi se u saopštenju, treba da bude usaglašavanje šefova država ili vlada EU oko toga kakav će biti pristup postupku prijema novih država u narednim godinama. Drugi stub u tom procesu bio bi da šefovi država ili vlada EU razmotre nove predloge Evropske komisije i daju jasne smernice za odluku o mogućem otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Treći stub odnosi se na privredu, a radi se o pozivu koji je Mišel najavio da će podneti Evropskom savetu o usvajanju pakta za investicije i privredni rast na Zapadnom Balkanu.

“Pakt o investiranju i rastu će omogućiti da se u igru uključe različiti raspoloživi EU instrumenti, uključujući i one za podsticanje ekonomskog razvoja, što je ključno za podsticanje socijalnih uslova i svih oblika transnacionalne saradnje”, objasnio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen najavila je sredinom januara da će EK predstaviti novu pristupnu metodologiju “kroz nekoliko nedelja”.