fbpx
European Western Balkans
Politika

Misija ODIHR-a počela sa radom, neće biti sistematskog praćenja glasanja

Sedište OEBS-a u Beču; Foto: OSCE

BEOGRAD –  Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) juče je formalno otvorila specijalnu misiju za ocenu izbora koji se 21. juna održavaju u Srbiji. Misija je poslata na osnovu zvaničnog poziva srpskih vlasti.

Kako se navodi u saopštenju za medije, ova misija neće sprovesti sistematsko i sveobuhvatno posmatranje glasanja, brojanja glasova i utvrđivanja rezultata na izborni dan, u skladu sa ODIHR-ovom metodologijom za rad misija za ocenu izbora. Članovi misije će, međutim, posetiti ograničen broj biračkih mesta tokom dana izbora.

Misiju predvodi ambasadorka Ursula Gacek iz Poljske, a pored nje jezgro čini osam međunarodnih posmatrača iz Beograda.

Prema saopštenju, misija će oceniti kako su izbori usklađeni sa obavezama koje je Srbija preuzela pred OEBS-om i međunarodnim organizacijama u pogledu standarda za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pratiti ključne aspekte izbora kao što su registracija glasača i kandidata, kampanja, medijsko praćenje kampanje, rad izborne adminsitracije i relevantnih državnih tela, primenu zakonodavnog okvira i rešavanje izbornih sporova.

Sastanci sa predstavncima relevantnih vlasti i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice čine integralni deo procesa posmatranja, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će misija ODIHR-a blisko sarađivati sa zdravstvenim vlastima Srbije i pratiti zdravstvene protokole koji su uspostavljeni.

Dan nakon izbora, ODIHR će na konferenciji za medije predstaviti nalaze, a konačni izveštaj o celom procesu sa preporukama će biti objavljen približno dva meseca nakon održavanja izbora.

Povezani članci

Tajani: Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU

EWB

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije: Ima napretka, ali i ozbiljnih problema sa stanjem demokratije u Srbiji

EWB

Tahiri odbacila mogućnost ulaska Rusije u dijalog Beograda i Prištine

EWB