fbpx
European Western Balkans
Politika

Misija ODIHR: Uočeno kršenje podele između države i stranaka, medijska neravnoteža

Izborni dan u Srbiji; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Šefica Specijalne misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ursula Gacek rekla je u Beogradu da su parlamentarni izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije, prenosi Beta.

“Osim toga, uloga predsednika države koji je i lider stranke bacila je senku na liniju izmedju zvaničnih dužnosti i kampanje, što predstavlja kršenje obaveze da se poštuje podela između države i stranaka”, navela je Gacek na konferenciji za novinare na kojoj su posmatrači ODIHR predstavili ocene parlamentarnih izbora u Srbiji.

Zbog pandemije koronavirusa, kako je navela, veliki broj stranaka nije imao mitinge pa se kampanja prirodno preusmerila na tradicionalne medije i društvene mreže.

“Mi smo uočili da su najveće medijske kuće promovisale politiku vladajuće stranke. Neznatan broj medija koji su nudili alternativne stavove nije imao dovoljnu pokrivenost za formiranje protivteže”, navela je šefica Specijalne misije ODIHR.

Ona je naglasila da je zbog pandemije posmatračka misija bila veoma mala i da je statistički uzorak premali kako bi se na osnovu toga doneo generalni zaključak.

“Zbog toga se naš rad ovde ne završava. U Beogradu ćemo ostati do kraja nedelje kako bismo pratili pritužbe gradjana i postizborni period”, dodala je ona.

Uočeno je da je prekršena izborna tišina u korist vladajuće partije, jer su zvali ljude da izadju na glasanje.

“Međutim, ova misija je mnogo šira od praćenja samo događaja na dan izbora. Bitan deo posla je da gledamo pravni okvir u kom se izbori održavaju. Međutim, ovde brojne naše preporuke i dalje nisu sprovedene, poput oblasti finansiranja, medija, izborne administracije, rešavanja sporova i sankcija za izborne prekršaje”, dodala je ona, prenosi Beta.

Napomenula je da zbog male misije ne može da donese zaključak o tome da li su izbori bili pošteni i slobodni, ali da neće reći da su to bili, jer “da možemo to da kažemo konferencija bi trajala jedan minut”.

Povezani članci

SSP: Nova metodologija pristupanja EU će razobličiti Vučićev autokratski režim

EWB

Nemački liberali zabrinuti zbog Huawei kamera u Beogradu

EWB

Borelj i Varhelji: Nadležni organi Srbije da prate navode o izbornim nepravilnostima

EWB