fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Misija OEBS-a: Brojni nedostaci doveli do nejednakih uslova na izborima u Srbiji

Članovi međunarodne misije za posmatranje izbora; Foto: FoNet

BEOGRAD – Na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima 3. aprila bile su predstavljene različite političke opcije, ali su brojni nedostaci doveli do nejednakih uslova u kojima su nosionci javnih funkcije bili favorizovani, stoji u saopštenju Međunarodne misije za postranje izbore.

Preliminarni rezultati i nalazi pokazali su da su tokom izborne kampanje osnovne slobode uglavnom poštovane, ali da je bilo neujednačenog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnim ustanovama da podrške nosioce javnih funkcija.

“Značajne razlike u finansiranju kampanja i zloupotrebe administrativnih resursa su zajedno doveli do nejednakih uslova za izborne učesnike” stoji u saopštenju misije.

Kada su u pitanju mediji, međunarodni posmatrači navode da su oni izveštavali o svim učesnicima izbornog procesa, ali da je “večina javnih servisa i privatnih televizija sa nacionalnom frekvencijom favorizovala je aktuelnog predsednika i vladajuću koaliciju, što je ograničilo mogućnost birača da donesu potpuno informisane odluke”.

“Uprkos dobrim pripremama, izborni dan je obeležilo niz sistematskih proceduralnih nedostataka koji se odnose na postavku u prostoru na biračkim mestima, gužve na biralištima, kršenje tajnosti glasanja i brojne slučajeve porodičnog glasanja.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Beogradu od članova misije koji su izbore moglo se čuti da je zvanične podatke sa birališta trebalo da objavi odgovarajuća institucije, kao što je Republička izborna komisija (RIK), pe nego što to učine kandidati.

“Podaci o odzivu birača se obično objavljuju vrlo brzo i više bih voleo da je to učinio RIK”, izjavio je koordinator posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradju (OEBS) Kirijakos Hađijani, uz konstataciju da su neravnopravni pristup medijima, pritisak na glasače zaposlene u državom sektoru, neravnomernost u finansiraju kampanje i zloupotreba državih sredstava doveli do neravopravnih uslova za učesnike izbora.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Tajs Reten je izrazio žaljenje što RIK ne samo da nije objavila zvanične izbore, već je u nedelju uveče prestala da radi.

„Zato su rezultate objavili kandidati na izborima, što bi trebalo da učini RIK“, rekao je Reten i dodao da kupovina glasova zahteva reakciju parlamenta i vlade, kako bi se izbegla.

Prema njegovim rečima misija koju je predvodio na nekim biračkim mestima konstatovala je da tajnost glasanja nije bila zagarantovana. On je najoštrije osudio napad na lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavla Grbovića.

„U medijima je tokom kampanje bila prisutna zloupotreba državnih funkcija i predstavnika vladajuće koalicije. Dobili smo podatke o pritiscima na glasače, a jedinstveni birački spisak i dalje nije dovoljno ažuriran, što omogućava da glasači dolaze na birališta u Beogradu iz drugih gradova“ izjavio je Reten, uz poruku da će Evropska unija pratiti razvoj događaja u Srbiji.

Povezani članci

Veber: Merkel će ovoga puta više govoriti, a manje slušati

EWB

Politiko: Volfgang Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora

EWB

Broj pripadnika međunarodnih mirovnih misija iz država Zapadnog Balkana

EWB