fbpx
European Western Balkans
Društvo

Mladi u prvom planu tokom predsedavanja Bugarske EU

Foto: Pixabay

Visok nivo nezaposlenosti mladih u pojedinim državama članicama Evropske unije podstakao je evropske zvaničnike da više pažnje posvete problemima sa kojima se taj deo populacije suočava, pa je tema mladih u agendi predsedavanja Bugarske Savetu EU stavljena na visoko mesto. Štaviše, označeni su kao glavni nosioci promena koje Uniju očekuju u narednom periodu.

To da će se EU podrobnije baviti pitanjem mladih najavio je i tokom nedavne posete Beogradu predsednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, rekavši da je mladima potrebno ponuditi konkretnija rešenja i obezbediti jasnije perspektive u odnosu na dosadašnje.

Ukupni procenat nezaposlenosti mladih na nivou Unije iznosi 17,3 odsto, ali je u nekim državama, poput Grčke, dramatično visok (45,2 odsto). Sledeće godine očekuje nas donošenje nove Strategije EU za mlade, koja će pokrivati period od 2019. do 2027. godine, pa će u njoj nesumnjivo biti mesta za sve goruće problem koji su identifikovani tokom perioda koji pokriva aktuelna Strategija (2010-2018).

Sadašnjom Strategijom se promovišu jednake mogućnosti za mlade u obrazovanju i zapošljavanju, kao i njihovo aktivno učešće u društvu. Mladi će na konferenciji u Sofiji koja nas očekuje u april, imati priliku da ukažu na sve ono što je njima važno da se nađe u novoj Strategiji, a tokom predsedavanja Bugarske biće razmatrana uspešnost dosadašnjeg dokumenta i definisani predlozi za njegovo unapređenje, koji će biti poslati Evropskoj komisiji.

Tokom predsedavanja Bugarske biće razmatrana i budućnost programa Erazmus+. Budućnost najpoznatijeg i najstarijeg programa za mlade kreiraće se pre svega na osnovu evaluacije uspešnosti dosadašnjeg programa i zasnivati na smernicama definisanim za naredni period.

Tokom predsedavanja Bugarske treba očekivati i potvrdu da će u predstojećem finansijskom okviru EU biti obezbeđena sredstva za dalje finansiranje programa za mlade, među kojima je i Erazmus+.

Najavljuje se takođe da će fokus biti i na većem ulaganju u sistem obrazovanja. Za oblasti obrazovanja i omladinske politike države članice EU su inače same nadležne, dok EU ima ulogu „podupirača“, pre svega u deljenju dobre prakse i postavljanju zajedničkih ciljeva.

Nova inicijativa EU pod nazivom Evropske snage solidarnosti trebalo bi da obezbedi dobar okvir za dalje unapređenje znanja i veština mladih, ali i za promovisanje evropskih vrednosti. Mladi posredstvom ove inicijative imaju mogućnost da volontiraju ili rade na projektima koji su od koristi zajednici i ljudima širom Evrope, ili u svojoj zemlji ili u inostranstvu. Njena budućnost trebalo bi da bude poznata do kraja juna ove godine.


Projekat Evropa za mene sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a finansira Evropska unija. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Evropske komisije. 

Povezani članci

Poboljšanja kvaliteta vazduha nema bez pritiska građana

EWB

Prvih 10 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja postavljeni u Beogradu

EWB

Debata “Reforma javne uprave u Srbiji – doprinos civilnog društva i učešće građana”

EWB