fbpx
European Western Balkans
Društvo

Mladi u Srbiji malo veruju u EU

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

LESKOVAC – Skoro polovina srednjoškolaca u Jabalničkom okrugu, odnosno 47,2 odsto, smatra da u Evropskoj uniji mali narodi propadaju, dok 50,8 odsto smatra da je EU nepravedna prema Srbima i da ih omalovažava, pokazuju rezultati istraživanja o predrasudama učenika srednjih škola o Evropskoj uniji.

U istraživanju koje je sprovedeno u srednjim školama u Jablaničkom okrugu leskovačka Gimnazija nije učestvovala, jer je tako odlučila direktorka te škole. Jedan od organizatora projekta, generalni sekretar Evropskog pokreta u Leskovcu Suzana Dimitrijević, iznela je podatak i da je, prema istraživanjima Ministarstva za evropske integracije, procenat gradjana koji podržavaju evropske integracije Srbije poslednjih godina u opadanju.

Prema njenim rečima, primetan je porast evroskepticizma, kao i brojnih predrasuda, pogotovo kada su u pitanju mladi. Evroentuzijazam, koji je nekada jačao, počeo je da opada, rekla je Dimitrijević.

Sproveli smo istraživanje u 16 od 18 škola na teritoriji Jablaničkog okruga i otprilike polovina učenika mogla bi da pripada evroskepticima, a polovina evroentuzijastima, kazala je Dimitrijević.

Ona je precizirala da se više od 40 odsto ispitanika slaže da ćemo ulaskom u EU izgubiti nacionalni identitet, a 50,4 odsto smatra da smo mi potpuno različiti svetovi i da tu niko nikoga ne razume.

Kad su u pitanju tvrdnje u kojima se pominju neke činjenice, recimo da EU podržava nacionalni i kulturni identitet svih zemalja i da to pokazuje time što ulaže veliki novac u realizaciju projekata tog tipa, ogromna većina u to jednostavno nije sigurna, odnosno za to uopšte nisu čuli, dodala je Dimitrijević.

Pored istraživanja, u sklopu projekta organizovano je i pet radionica pod nazivom “Ko smo mi, a ko su oni – možemo li zajedno, a da sačuvamo sebe”, na kojima je učestvovalo oko stotinak srednjoškolaca. Sa tih radionica bilo je interesantno pitanje da li znaju ko je Srbiji dao najviše bespovratne pomoći u prethodnih 16 godina.

Većina je odgovorila da je to Rusija i bili su veoma iznenadjeni kada su čuli da je to Evropska unija sa blizu tri milijarde evra bespovratne pomoći, rekla je Dimitrijević i dodala da je veoma važno bolje informisati mlade.

Povezani članci

Žigmanov: Počele pripreme za formiranje Saveta za saradnju sa civilnim društvom

EWB

Tribina o knjizi “Moguća Evropa i godine pred nama”

EWB

Konfuzan početak školske godine u Srbiji i regionu

EWB