fbpx
European Western Balkans
Društvo

Mladi u Srbiji: Naklonjeniji Istoku i protiv sankcija Rusiji

Studenti ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu; Foto: N1

BEOGRAD – Na pitanje šta mladi misle koja bi trebalo da bude spoljnopolitička orijentacije Srbije, 43% ispitanika smatra da bi trebalo balansirati između Istoka i Zapada, pokazao je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu, koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), prenosi FoNet. 

Upitani kada bi u hipotetičkoj situaciji Srbija morala da bira između Istoka ili Zapada, šta bi trebalo izabrati, nešto naklonjeniji Istoku nego prošle godine – 57 odsto ove u odnosu na 52 odsto prethodne, a za Zapad se izjasnilo njih 43 odsto.

Na temu rata u Ukrajini, 55 odsto mladih je reklo da Srbija ne treba da osuđuje Rusiju niti da uvodi sankcije, 19 odsto smatra da bi trebalo uvesti sankcije samo ako bi posledice po Srbiju bile prevelike ako ih ne uvede.

Istovremeno, 18 odsto je reklo da bi Srbija trebalo zvanično da osuđuje Rusiju, ali da ne uvodi sankcije, a osam odsto da treba, čak i ako posledice neuvođenja ne bi bile ozbiljne, protiv opcije sankcija je 73 odsto ispitanika. Mlade žene u nešto većoj meri podržavaju sankcije (29 odsto) od mladih muškaraca (23 odsto).Nema značajnih razlika u odnosu na godište ispitanika, a mladi iz Beograda više od proseka podržavaju uvođenje sankcija (33 odsto)“, saopštila je Krovna organizacija mladih Srbije.

Za uvođenje vojnog roka u Srbiji je 44 odsto mladih ljudi, protiv je 46 odsto, a neopredeljeno ih je 10 odsto.

Pročitaj još: Rast podrške članstvu EU među mladima, ali dezinformacije i nezainteresovanost i dalje problem

Povezani članci

Završena Nedelja ponosa, Delegacija EU u bojama duge

EWB

NKEU: Komunikacija državnih organa tokom pandemije kontradiktorna, naškodila efikasnosti mera

Sofija Popović

EU ulaže 1,5 miliona evra za razvoj istraživačkog novinarstva

EWB