fbpx
European Western Balkans
Društvo

Mladi Zapadnog Balkana ohrabreni da doprinesu debati o budućnosti Evrope

Razgovor omladine u Skopju; Foto: Tviter

SKOPLJE – Mladi sa Zapadnog Balkana mogu da doprinesu Konferenciji o budućnosti Evrope jer Evropa nije samo EU, istakli su učesnici skupa u organizaciji Delegacije EU u Severnoj Makedoniji i Kuće Evrope u Skoplju.

Povodom drugog rođendana Kuće Evrope, Delegacija EU daje reč mladim ljudima iz Severne Makedonije da se čuje njihov glas, pokretanjem serije razgovora u kontekstu tekuće Konferencije o budućnosti Evrope.

Na uvodnom događaju, mladi evropski ambasadori, aktivisti i generalni sekretar porodice Mladih evropskih federalista pozvali su učesnike da zajedno debatuju i podele svoja iskustva sa vršnjacima iz cele Evrope, kako bi pomogli u pronalaženju pravih odgovora na zajedničke izazove.

Zamenik šefa Delegacije EU u Skoplju Julijan Vasalo pohvalio je mlade ljude zbog njihovog još uvek snažnog entuzijazma i interesovanja za budućnost Evrope.

„Zadržite taj entuzijazam. Nastavite da razmišljate o našem jedinstvu i njegovom jačanju”, poručio je Vasalo predsednicima mladih na skupu.

Miloš Ristoski, generalni sekretar Mladih evropskih federalista, objasnio je tokom debate proces Konferencije o budućnosti Evrope.

Prema njegovim rečima, iako je proces izuzetno složen i sastoji se od mnogo različitih delova, otvoren je za javnost.

„Šta će biti rezultat Konferencije o budućnosti Evrope zavisi od građana i nas, jer je ovo otvoren proces u kojem treba da odlučimo kakvu Evropu želimo u budućnosti. Važno je što ovaj proces nije centralizovan samo na nivou EU, jer je Evropa mnogo šira od EU“, istakao je on.

On je rekao da mladi moraju da učestvuju na Konferenciji o budućnosti Evrope jer oni nisu samo budućnost već i sadašnjost.

„Trebalo bi da iskoristimo sve prednosti digitalne platforme u okviru Konferencije o budućnosti Evrope, informacije koje su nam date. Ovu priliku treba da iskoristimo jer promene dolaze samo ako učestvujemo u tim procesima“, rekao je on.

Vojdan Uzunov, mladi evropski ambasador iz Severne Makedonije, izjavio je da su važne sve mogućnosti koje mogu da ojačaju evropski identitet između mladih iz EU i sa Zapadnog Balkana.

„Važno je okupiti mlade iz Evrope na jednom mestu. Ponekad među nama postoje predrasude i stari načini razmišljanja, to je ono što želimo da sprečimo. Ovakvi događaji su važni za izgradnju zajedničkog evropskog identiteta“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je deo Evrope i zato je neophodno da mladi iz regiona budu deo evropskog identiteta.

„To je jedna od glavnih poruka naše posete Strazburu. Stvaranje unutrašnjeg identiteta između nas i dalje saradnje sa EU. Zašto ne bismo stvorili nešto što bismo mogli da imamo u budućnosti?“, rekao je Uzunov.

Konferencija budućnosti Evrope je proces konsultacija koji su Evropski parlament, Savet i Evropska komisija pokrenuli ovog proleća kako bi evropski građani iz svih sfera života mogli da iznesu svoje stavove o evropskim izazovima i prioritetima. U ovu debatu uključeni su i građani Zapadnog Balkana.

Povezani članci

“EU i dalje najuticajniji igrač na Zapadnom Balkanu, uticaj drugih igrača ograničen”

EWB

Proširenje donosi korist obema stranama, ali reforme se nastavljaju i nakon pristupanja

EWB

EU neophodan kanal komunikacije između vlada i civilnog društva u regionu

EWB