fbpx
European Western Balkans
Društvo

[MLE] Ðukić: Izazovi EU su i izazovi Zapadnog Balkana

Vesna Đukić

BEOGRAD – Svi izazovi sa kojima se Evropska unija sreće su i naši izazovi, iako još nismo članica te zajednice, i zato ceo Zapadni Balkan treba da razgovara o mogućim rešenjima, rekla je danas direktorka Beogradske otvorene škole Vesna Ðukić.

Na otvaranju konferencije “Move. Link. Engage. Rethinking Europe and Western Balkans”, čiji je cilj da promoviše i ohrabri regionalni pristup rešavanju zajedničkih problema i bržu saradnju između građana i organizacija civilnog društva, Ðukić je rekla da je budućnost Zapadnog Balkana vezana za Evropsku uniju te da BOŠ smatra Zapadni Balkan važnim delom EU.

“Svi izazovi sa kojima se susreće EU i naši su izazovi iako još uvek nismo njena članica. Ova konferencija je zato važna za sve nas. Zbog mogućnosti da pronalazimo rešenja za izazove koji su pred nama”, smatra Ðukić.

VD direktora vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović rekao je da je ova konferencija pokazatelj koliko je važna saradnja civilnog i državnog sektora.

“Uveren sam da će ova konferencija pokazati da civilno društvo u regionu ima značajan potencijal i da može uticati na kreiranje zajedničke evropske budućnosti”, istakao je Stepanović.

Kako je rekao, ova konferencija je podržana i u okviru programa “EU za građane i građanke”, a na njoj će biti reči o evropskim integracijama regiona, o umrežavanju i saradnji mladih u regionu, kao i o zaštiti životne sredine.

Razgovaraće se, kaže, i o mogućim načinima da civilno društvo Zapadnog Balkana zajedno “nastupa”.

Prema njegovim rečima, do 18. oktobra otvoren je poziv za operativne grantove u okviru programa “EU za građanke i građane”, a svi koji su zainteresovani za prijavu, mogu da se obrate vladinoj Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom za potrebne informacije.

Konferenciju “Move. Link. Engage. Rethinking, Europe and Western Balkans” organizovale su Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Beogradska otvorena škola, a uz podršku ambasade Švedske.

Cilj skupa je da pomogne reformama koje se tiču evropskih integracija kroz ulogu civilnog društva i medija.

Tokom konferencije biće predstavljen i program “Evropa za građane”.

Ključni panel konferencije “Western Balkans in motion: Berlin Process Aftermath”, biće održan sutra, a na njemu će obratiti šefica Pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu EU Tanja Miščević.

Povezani članci

Poziv za podnošenje predloga projekata u okviru projekta “Evropa za mene”

EWB

Doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope tema ove nedelje u Prespi

EWB

Sastanak Radne grupe Konventa za Poglavlje 20

EWB