fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Bilo je kriza, stanovništvo Balkana želi u EU

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je Balkan jedan od prioriteta Unije, ocenivši da su ove godine tenzije na Balkanu zabrinjavajuće rasle, ali da su “partneri EU na Balkanu” uvek uspevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na putu ka Uniji jer to, kako kaže, traži njihovo stanovništvo.

“Ove godine videli smo da su tenzije na Balkanu zabrinjavajuće rasle, u različitim trenucima u različitim državama. Imali smo neke trenutke krize, akutne krize, ali su na kraju dana naši partneri na Balkanu uvek uspevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na evropskom putu, na njihovom putu ka Evropskoj uniji. Uvek”, naglasila je Mogerini na otvaranju konferencije ambasadora EU.

Ona je navela da im je Unija pomagala, ali da je to bila njihova zasluga.

“Zašto? Zbog toga što verujem da njihovo stanovništvo, njihovo mlado stanovništvo to traži od svojih lidera i lideri to vrlo dobro znaju. Možda će biti teško, možda će biti izazov, možda će biti bolno s vremena na vreme raditi na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, ali ako na kraju dana to ljudi traže od vas (put ka EU), to morate da obezbedite. I mi smo tu da omogućimo da to obezbede”, rekla je Mogerini.

Ona je navela da Balkan nije dvorište Evrope, već sama Evropa, te je istakla da se naljuti svaki put kada se “prijateljima Unije na Balkanu” kaže da su “na putu ka Evropi”.

Podsetila je i da će uskoro sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kako bi se nastavio dijalog između Beograda i Prištine.

“I mislim da treba da postavimo kao naš sopstveni cilj do kraja ovog mandata da vidimo značajne korake za svakog balkanskog partnera na putu ka EU”, rekla je Mogerini.

Šefica evropske diplomatije naglasila je da sledi još posla, kako unutar tako i izvan EU, ali smatra da je to realan i ambiciozan, ali moguć i potreban cilj u narednim godinama.

Povezani članci

EK: Obnavljanje dinamike i interesa za odnose sa Zapadnim Balkanom

EWB

Han: Nisam zadovoljan slobodom medija; Vučić i Tači svesni ograničenja razmene teritorija

EWB

Jusko: Kraj septembra rok za BiH u Transportnoj zajedici

EWB