fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: EU će primiti zemlje Balkana posle Bregzita

Federika Mogerini; Foto: Evopska komisija

TORINO, NJUJORK – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u intervjuu Štampu (LA STAMPA) da je “sigurna” da, nakon odlaska Velike Britanije iz Unije, “njena budućnost neće ostati na 27 članova zato što ćemo imati nove zemlje članice”.

“Mislim na zemlje Balkana sa kojima pregovaramo o ulasku u EU. Mnogi o tom procesu govore kao procesu ‘proširenja’, ja više volim da pričam o ponovnom ujedinjenju Evrope”, rekla je Mogerini torinskom dnevniku u Njujorku, odgovarajući na pitanje da li će Bregzit oslabiti EU.

Upitana o tome koliko su odmakli pregovori sa Srbijom i drugima sa Balkana u procesu njihovog ulaska u EU, Mogerini je navela da se “zahvaljujući odnosu svake pojedinačne zemlje s EU uspelo u tome da se u velikoj meri izleče ratne rane koje su nastale pre samo 20 godina”.

“Put je i dalje dug i naporan i ne uvek pravolinijski. Ali, uverena sam da će on biti nastavljen zahvaljući i činjenici da svaka od ovih zemalja ima zajedničku perspektivu u EU”, objasnila je Mogerini.

Povezani članci

Proces evrointegracija – preuzimanje normi i prilogođavanje

EWB

Novinari na Zapadnom Balkanu suočeni sa političkim pritiscima

Emina Muminović

Marković: Crna Gora i Srbija izuzetno važne za stabilnost Zapadnog Balkana

EWB