Bezbednost

Mogerini: EU i NATO sarađuju o porukama i za Zapadni Balkan

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da EU i NATO sarađuju povodom poruka koje šalju između ostalog i na Zapadni Balkan.

Mogerini je najavila da bi od jeseni moglo da dođe do zajedničke posete nje i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga regionu.

“Tokom moje poslednje posete regionu obišla sam šest partnera na Zapadnom Balkanu i pojedinima sam prenela vrlo jasno i poruku u ime generalnog sekretara. Mi smo zajedno prethodno razmatrali situaciju na terenu i utvrdili zajedničke pozicije”, izjavila je Mogerini dolazeći na ministarski sastanak NATO koji se održava u sedištu Alijanse u Briselu.

Mogerini naglašava da je saradnja EU i NATO trenutno “nikad jača i sveobuhvatnija”.

“Spremni smo da idemo u zajedničke posete na Balkan ili drugde u svetu. Oboje imamo komplikovanu agendu, ali tražimo mogućnost zajedničkog puta ne možda odmah na Balkan, ali svakako od jeseni”, poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da ima redovne konsultacije sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom, ali i da je saradnja EU i NATO na svim nivoima na do sada ”nezabeleženom nivou”, daleko od problema koji su postojali u prošlosti.

Povezani članci

Volters: Poštujem ono što radi Vojska Srbije

EWB

Stoltenberg se sastao sa Hotijem razgovarali o regionalnoj bezbednosti u sedištu NATO-a

EWB

Makareg: Bezbednost na Kosovu je dobra, nema planova za povlačenje snaga SAD

Vukašin Živković