fbpx
European Western Balkans
Politika

Mogerini: EU neće postati globalna sila dok ne integriše Zapadni Balkan

Federika Mogerini; Foto: Jarno Kuusinen / Kabinet Premijera Finske

BRISEL – Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da EU mora da stabilizuje i ujedini sopstveni kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u Uniju.

“Kako bi učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU ”, poručila je Mogerinijeva.

Ona je u govoru o “Ulozi EU kao globalnog igrača” na Univerzitetu Okford naglasila da će Evropa biti jaka globalna sila samo ako završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi.

To će se, prema njenim rečim, postići jedino ako se kontinent ujedini odnosno i Zapadni Balkan postane deo Unije.

”Poslednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka, postignut u dijalogu Beograda i Prištine”, navela je Federika Mogerini.

Ona je ocenila da su svih šest partnera u regionu sproveli ključne reforme, a da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svesni važnosti međusobne saradnje.

“Da bi konsolidovali napredak na Balkanu sada je vreme da otvorimo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri doneti pravu odluku u narednim danima”, zaključila je Mogerinijeva.

Povezani članci

Sobotka: Približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU ostaje prioritet Austrije

EWB

Još 90 tona medicinske opreme sletelo u Beograd, transport finansirala EU

EWB

Do kraja 2018. Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU

EWB