fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: EU odgovorno radi na odbrani i bezbednosti

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Sefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da razvojem Stalne strukturne saradnje u odbrani Evropa radi na ispunjavanju očekivanja svojih građana i partnera koji zahtevaju ogovornog igrača koji će raditi na bezbenosti unutar i van svojih granica.

”Ovo što radimo jeste za celu EU, za svakog našeg građanina, za naše partnere kako u regionu i šire, jer postoji pojačano očekivanje od nas da se ostvarimo u ulozi onoga ko će obezbeđivati sigurnost i na globalnoj sceni. Vreme u kome živimo zahteva ogovornog igrača koji će raditi na bezbednosti u svetu”, poručila je Mogerini.

Ona je govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu naglasila da uspostavljanje Stalne strukturne saranje u oblasti odbrane ( PESCO) predstavlja ”istorjiski čin” i ”početak nove priče” kada je reč o evropskim bezbednosnim i odbrambenim kapacitetima, ali i saradnji među državama članicama u toj oblasti.

”Danas gradimo EU bezbednosti i odbrane. To više nje plan niti san već postaje realnost”, navela je Federika Mogerini u Briselu.

Ona je podsetila da su 23 zemlje članice već spremne da se uključe u rad PESCO i da očekuje da se ostale priključe u ”narednim danima”.

Mogerini je ukazala na činjenicu da su bezbednosni izazovi današnjice preveliki za pojedinačne zemlje članice i ocenila da će uz novi Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, koji podrazumeva finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, EU moći da deluje zajedno mnogo bolje nego ranije.

“San očeva i majki osnivača se konačno ostvaruje. Posle više od 60 godina, tu su konačno svi temelji za izgradnju bezbednosne Unije. Sada možemo da projektujemo i razvijamo svoje bezbednosne mogućnosti zajedno, možemo da kupujemo zajedno kako bismo obezbedili da uz efikasnu potrošnju imamo sve što nam je potrebno”, rekla je Mogerinijeva na konferenciji Evropske agencije za odbranu kojom i predsedava.

Ona je podsetila da su osnivači EU 50-ih godina prošlog veka, bezuspešno, pokušali da osnuju Evropsku odbrambenu zajednicu koja bi uključivala i evropsku vojsku i evropskog ministra za odbranu.

”Mi smo izabrali drugi put. Sada mi radimo nešto još ambicioznije. Imamo 13 evropksih Misija i Operacija. Izgradili smo jednistveni komandini centar u Briselu za savetodavne i trening Misije. Sada radimo na izgradnji prave evropske odbrambene industrije, pravog evropskog odbramnenog tržišta i iztraživanja. To su osnove za pravu evropsku odbranu”, zaključila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je već predstavljeno 50 projekata u oblasti nove EU strukturne saradnje na odbrani što pokazuje odlučnost zemlja članica da rade zajedno kao i širok spektar mogućnosti koje novi način saradnje pruža.

Povezani članci

Danas vanredni sastanak dela članica EU o izbeglicama

EWB

Na samitu o Bregzitu, privrednom rastu EU, migrantima…

EWB

Prvi preliminarni rezultati evropskih izbora do kraja večeri

EWB