fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: EU podržava sporazum, Kocijančić: BJMR sve dok on ne bude sproveden

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

ATINA – Evropska unija učiniće sve što je u njenoj moći kako bi podržala naredne korake u realizaciji sporazuma oko imena između Grčke i Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, međutim na državama – njihovim institucijama i građanima je da te korake preduzmu, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini.

“Nakon potpisivanja sporazuma, naredni koraci su u rukama dve države, njihovih institucija i građana, dok smo mi kao EU spremni da i dalje podržavamo implementaciju sporazuma svim sredstvima kojima raspolažemo”, rekla je Mogerini u intervjuu za grčki Katimerini, uoči potpisivanja sporazuma i dodala da se pod narednim koracima podrazumevaju multilateralna diplomatija, dijalog i saradnja.

Ona je rekla da sporazum pruža inspiraciju ostatku regiona gde postoji nekoliko bilateralnih neslaganja koja treba rešiti. “Ideja Evrope je rođena u Grčkoj i sada iz Grčke može da dođe dašak svežeg vazduha za celu EU”, rekla je Mogerini.

Upitana da prokomentariše šta bi takvo rešenje značilo za obe države, ali i za region, Mogerini je rekla da je sporazum za Grčku potvrda vodeće uloge koju može da ima u stabilizaciji i regionalnoj saradnji na Balkanu, ali i da je to u interesu i svakog građanina Grčke, jer ukoliko se Skoplje i EU približe, biće manje tenzije u regionu, a stvoriće se i nove mogućnosti za grčke firme i biće lakša poslovna klima.

“Za Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju, sprorazum je katalizator na putu ka EU. A za obe države i ceo region, on pokazuje da sa dijalogom, dobrosusedskim odnosima i regionalnom saradnjom gradite zajedničku i prosperitetniju evropsku budućnost za sve”, rekla je Mogerini.

Ona je rekla da sporazum približava kraju dugogodišnji problem između dve države, zbog čega je i istorijski. Prema njenim rečima, svesna je serije koraka koji su potrebni da se preduzmu na obe strane, uključujući ratifikaciju sporazuma u parlamentima obe države.  Ona je ponovila da je sporazum pre svega sporazum dve države i dodala da se EU nije mešala u njegovo pisanje.

Mogerini je, osvrćući se na najavu početka pregovora Makedonije sa EU rekla da je ta odluka sada u rukama Saveta Evrope i dodala da veruje da su sve zemlje Balkana deo Evrope i da treba da budu i deo Unije.

“To je san moje generacije, koja je bila svedok nedavnih ratova na evropskom tlu i koja zna da je EU najbolje osiguranje protiv konflikta”, rekla je Mogerini.

Upitana da li je zabrinuta zbog jakih reakcija protiv sporazuma u obe zemlje, Mogerini je rekla da je EU svesna osetljivosti, kompleksnosti i istorijskog konteksta problema, kao i da je prirodno i razumljivo što je građanima i institucijama potrebno vreme da o sporazumu diskutuju.

Evropska komisija i evropske institucije koristiće ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija sve dok sporazum Atine i Skoplja u potpunosti ne bude sproveden, izjavila je danas portparol potpredsednika Evropske komisije Maja Kocijačić.

Prema njenim rečima i dalje postoji nekoliko koraka pre nego što se sporazum u potpunosti sprovede.

“U našim zvaničnim komunikacijama nastavićemo da ovu zemlju nazivamo BJRM i to je ono što smo radili do sada. Dok sporazum ne bude sproveden od obe strane, nastavićemo da zemlju nazivamo BJRM, što je i ime pod kojim se pridružila Ujedinjenim nacijama”, rekla je Kocijančić, prenosi ANA.

Povezani članci

Matoši: Stav Hardinaja da se sva pitanja rešavaju dogovorom

EWB

Mediji: Kurti predstavio Hanu svoj program vlade

EWB

Han i Lajtl: Zapadnom Balkanu potrebna evropska perspektiva

EWB