fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini i Han: 2018. ključna godina za Zapadni Balkan

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Komesar EU za politiku susedstva i proširenje Johanes Han poručio je da će ova godina biti ključna za zemlje Zapadnog Balkana.

Han je na Tviteru ocenio da je protekla godina bila puna izazova, te da želi da se zahvalim partnerima u bližem i daljem susedstvu za posvećenu saradnju kroz 2017.

“Budimo ponosni na zajednička dostignuća i pojačajmo napore u poljima gde progres treba tek da bude ostvaren”, poručio je Hahn.

Prema njegovim rečima, 2018. godina će biti ključna za Zapadni Balkan kao i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima.

“Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i srećnu Novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu”, naveo je Han.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednost Federika Mogerini poručila je danas da će 2018. biti ključna godina za Zapadni Balkan kako bi se put evropskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

Ona je na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obeležili njenu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

“Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posetila sam šest prestonica regiona u nekom od najtežih momenata – u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize”, napisala je ona.

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je rešena.

“Put ka reformama je ponovo je krenuo (iako ima još puno posla) a kompas evropskih integracija pokazuje taj put”, naisala je Mogerini.

Kako je dodala, “2018. će biti ključna godina, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za celu Evropu”.

Među momentima koji su obeležili prošlu godinu jeste obeležavanje 60 godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i drugi.

“Bila je ovo teška godina za svet, ali kao i sve druge godine i 2017. nam je donela dobre trenutke i neke dobre stvari – stvari koje smo postigli sa puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom”, napisala je Mogerini.

Povezani članci

Mediji: EU trebalo da sačeka formiranje kosovske vlade

EWB

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu

EWB

Potvrđena posvećenost radu na evrointegracijama

EWB