fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini i Han Zapadnom Balkanu: Računamo na vas, računajte na nas

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručili su da računaju na posvećenost Zapadnog Balkana nužnim reformama na putu ka EU, ali i da region može da računa na njihovu podršku.

Mogerini i Han su to naveli u pismu od 30. avgusta kojim su odgovorili na zajedničko pismo koje su im ministri Jugoistočne Evrope, zajedno s ministrima Slovenije i Hrvatske, uputili 5. juna na osnovu zaključaka sa sastanka procesa Brdo-Brioni, održanog 3. juna u Sloveniji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministri su u zajedničkom pismu dali ocene trenutne situacije u pogledu proširenja EU, posebno u odnosu na region Jugoistočne Evrope, i izneli konkretne preporuke o nastavku evropske integracije regiona.

U svom odgovoru od 30. avgusta, Mogerini i Han su istakli da se u potpunosti slažu s njihovom ocenom da proces proširenja EU nije samo usmeren ka uključivanju partnera iz Jugoistočne Evrope u EU, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

Zvaničnici EU u pismu podsećaju da su države članice nedvosmisleno ponovo potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na Evropskom savetu održanom 9. marta i da je nedavno veoma uspešan Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu pokazao šta može da se postigne na bazi čvrste i jasne evropske perspektive.

“U ovom kontekstu, cenimo vrednost dopunskog doprinosa regionalnih procesa, poput procesa Brdo-Brioni. Naročito je važno to što su svi učesnici ponovo potvrdili svoje opredeljenje da ne blokiraju jedni druge na putu ka EU”, istakli su Mogerini i Han.

Oni u pismu navode i da je Evropska komisija obezbedila značajan prilog konkretnim aktivnostima usaglašenim na Samitu u Trstu, a naročito u pogledu sedam Projekata povezanosti, Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF) i Regionalnog ekonomskog akcionog plana.

“U kontekstu kreiranja dinamičnijeg investicionog ambijenta na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija je najavila dodatno finansiranje radi unapređenja preduzetničkog kapaciteta i novih mogućnosti finansiranja kompanija u regionu”, stoji u pismu Mogerinijeve i Hana.

Oni su ministrima poručili da dele njihovo viđenje da čvrsto poštovanje vladavine prava ostaje od suštinske važnosti, zajedno sa ljudskim pravima, ekonomskim upravljanjem i administrativnom reformom.

“Važno je nastaviti jačanje naše usmerenosti na ove fundamente, u cilju jačanja napretka na putu pridruživanja. Računamo na vašu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi, te možete računati na našu kontinuiranu podršku”, zaključuje se u pismu Mogerinijeve i Hana.

Povezani članci

EU: Poljska i Mađarska da prihvate izbeglice do juna

EWB

Ekspres: Srbija među zemljama koje ugrožavaju stabilnost EU

EWB

Šta piše u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade?

EWB