fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Na sastanku – o saradnji i evropskoj perspektivi ZB

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je, uoči današnjeg neformalnog sastanka premijera zapadnobalkanske šestorke u Briselu, da će glavne teme biti međusobna saradnja zemalja u regionu i njihova saradnja sa EU.

“Videli smo da je Zapadni Balkan ključni region za EU kad je reč o bezbednosti i sprečavanju radikalizacije, a veoma dobro sarađujemo i u pogledu rešavanja pitanja priliva izbeglica i kontrole granica”, rekla je Mogerini na konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jer je, kako je naglasila, taj region već u Evropi, već je poenta u perspektivi tih zemalja za pristupanje EU zbog čega je, kaže, i pozvala na večeru premijere i mandatara šest partnerskh zapadnobalkanskih država.

“Pozvala sam ih kako bismo pokazali kako dalje, kako EU može ojačati mogućnosti za dobrosusedske odnose u regionu, osnažiti saradnju među njima i njihovu pojedinačnu saradnju sa EU, i učvrstiti transformativnu moć Unije u izgledima za evropske integracije, s ciljem razvoja inkluzivnih društava, dobrog upravljanja, ali i jake ekonomije”, istakla je ona.

Visoka predstavnica EU izrazila je snažnu posvećenost institucija EU bliskoj saradnji “sa svih šest zapadnobalkanskih zemalja”, a to, kako je istakla, “ne znači samo rad u korist njih, već rad sa njima i to je svrha večerašnjeg sastanka”.

“Zato se večeras sastajemo ovde svi zajedno da ohrabrimo zajednički rad na saradnji unutar regiona i saradnji tog regiona sa EU. U poslednje vreme videli smo razvoj novih situacija, neke poteškoće, ali i ispravne korake. Uvek je dobro sastati se i razmeniti stavove o koracima koje možemo napraviti u budućnosti”, rekla je Mogerini.

Kako je zaključila, sastanak će biti sjajna prilika da se postigne bolje razumevanje unutar regiona i bolji zajednički put ka EU.

Povezani članci

Pismo ministara spoljnih poslova ZB o ograničenjima na izvoz medicinske opreme upućeno Evropskoj komisiji

EWB

Han: Regionalna saradnja ključna za evropski put Zapadnog Balkana

EWB

Na Forumu civilnog društva u Tirani o pripremama za Trst

EWB