fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Nije pitanje da li će biti, već kada proširenje EU

Đorge Ivanov, Hašim Tači, Federika Mogerini i Mladen Ivanić na Forumu u Dubrovniku; Foto: Evropska komisija

DUBROVNIK – Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini poručila je danas u Dubrovniku da se ne postavlja pitanje da li će biti proširenja Unije, već kada će se dalje širiti.

„Budućnost EU posle istupanja Velike Britanije neće biti Unija sa 27 članica. Sigurno ćemo imati nove članice u budućnosti“, naglasila je ona u izjavi novinarima.

„Iz ugla EU ne postavlja se pitanje da li će biti proširenja, već kada će doći do toga. Imamo posvećene partnere posebno na Zapadnom Balkanu“, podvukla je Mogerini, koja se večeras sastaje i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Podsetila je da je skup u Dubrovniku odlična prilika za bilateralne susrete sa liderima regiona, i podsetila da je pre par nedelja organizovala sastanak u Briselu, a da je nova prilika za razgovore samit Berlinske inicijative u Trstu u julu.

„Upravo dolazim iz Talina, gde je Evropska komisija razgovarala sa novim predsedavajućim Uniji, i potvrdili smo da će tema proširenja biti jedan od prioriteta estonskog predsedavanja EU“, naglasila je ona.

Povezani članci

Apostolova: Pritisci mogu da ugroze integritet izbornog procesa

EWB

Lunaček budućoj kosovskoj vladi: Glasajte za demarkaciju s Crnom Gorom

EWB

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana sastali se u Crnoj Gori, Dačić odsutan

EWB