fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mogerini: Novi sastanak pre kraja meseca; Tači: Nije u pitanju bojkot dijaloga

Federika Mogerini; Foto: Council of the European Union

BRISEL – Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je danas, nakon odvojenih razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da teškoća ima i dalje, a da će naredni susret na visokom nivou sazvati pre Ministarske nedelje u okviru Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ona je navela da je danas imala više rundi razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bilateralno, o svim temema koje su na stolu.

“Teškoća i dalje ima”, navodi se u saopštenju Službe za spoljne poslove.

Ona je rekla da veruje u punu posvećenost obojice predsednika da nastave proces pregovora i postignu u narednim mesecima pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da se zbog neodržavanja trilateralnog sastanka ne može govoriti o bojkotu dijaloga i da su razgovori sa Beogradom vođeni ne direktno, ali preko visoke predstavnice Federike Mogerini.

„Imali smo bilateralne sastanke sa Federikom Mogerini, a Srbija je imala svoje bilateralne sastanke. Nekog drugog puta ćemo imati trilateralne sastanke. Imali smo pregovore preko Mogerini, ali smo videli da su nam razlike velike“, kazao je Tači u Briselu novinarima.

Naglasio je da su razlike i mimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine vrlo velike i duboke.

„Trilateralni sastanak ćemo ostaviti za neki drugi put kako bismo razgovarali o stvarima o kojima se ovde bavimo“, kazao je Tači.

Kazao je da je postignut dogovor sa Vučićem da se moraju prevazići problemi u narednom periodu i naveo da je to dogovoreno ne direktno, nego preko Federike Mogerini.

„Što se tiče posete Vučića Kosovu, Kosovo ima svoje institucije i to je nezavisna i suverena država i mi ćemo u potpunosti poštovati dogovoren plan posete. Nismo tu da bismo nipodaštavali bilo koga, samo ćemo u potpunosti ispoštovati plan puta“, kazao je Tači.

Istakao je da je ono što će biti konačan dogovor – na građanima Srbije i Kosova da odluče, a taj dogovor jedino ima misla kroz međusobno priznanje.

„Što se tiče ideje o korekciji granica, započet je unutrašnji dijalog na Kosovu i nadam se da će rezultirati demarkacijom granice duge 430 kilometara sa Srbijom i međusobnim priznanjem. Neće biti mesta ni za kakve tragedije ili slično, sporazum će podrazumevati da ljudi ostanu na svojim odgnjištima“, naveo je Tači.

Povezani članci

Međunarodna krizna grupa: Dijalogu Beograda i Prištine potreban kompromis kako bi se postigao napredak

EWB

Tači: Dijalog nema alternativu, potrebna nam je EU

EWB

Tači: Neće biti otcepljenja severa; u Briselu bez pregovora o razgraničenju

EWB