fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini o samitu u Trstu: Vrata EU su otvorena za Balkan

Federika Mogerini na Forumu u Dubrovniku; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Na samitu Zapadnog Balkana u Trstu poslata je “jasna poruka” da su vrata EU otvorena za Balkan i da se nastavlja put ka ujedinjenoj Evropi, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ona je na svom blogu navela da je tokom samita rađeno i na nekim praktičnim projektima za regionalnu saradnju, unapređenje transporta i povećanje razmene na Balkanu.

Mogerini je naglasila da je samit u Trstu bio i prilika za “dug razgovor” sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o Balkanu i Africi, kao i o situaciji u Zalivu i evropskoj odbrani.

U tekstu je navela da je proteklu nedelju provela na relaciji između Brisela, Trsta i Pariza radeći na “pet važnih pitanja” za bezbednost i rast na kontinentu: Balkan, Sahel, zajednička odbrana, odnosi EU sa Rusijom i Sredozemlje.

Među aktivnostima na koje se osvrnula je i sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Briselu navodeći da postoje pitanja oko kojih je primetno snažno neslaganje, počevši od situacije u Ukrajini, ali je ocenila da je dijalog između EU i Rusije ključan u suočavanju sa svim velikim krizama današnjeg sveta.

“Kada je reč o Siriji, mi smo saglasni o potrebi da se primirje na jugoistoku zemlje pretvori u nacionalno primirje, ka političkom rešenju krize. Razgovarali smo i o Severnoj Koreji, Libiji, Balkanu, situaciji u Izraelu i Palestini, i potrebi da se nastavi primena i očuva dogovor s Iranom”, navela je Mogerini.

Povezani članci

Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana

EWB

Dimitrov bez preciznog odgovora o članstvu Kosova u UNESCO

EWB

Kocijančič: “U toku” posao u okviru dijaloga

EWB