Mogerini: Ono što se dogodilo ne sme se ponoviti

Mogerini i Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saglasili su se da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, a Mogerini je poručila da “ono što se dogodilo, ne sme se ponoviti”.

“EU unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup” rekla je Mogerini navodi se u zajedničkom saopštenju posle jučerašnjeg sastanka.

Vučić i Mogerini sastali su se kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, rečeno je u saopštenju.

Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog onoga što se dogodilo u ponedeljak na Kosovu.

“Ono što se dogodilo ne sme se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup”, istakla je Mogerini.

Dvoje sagovornika, navodi se, su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

U suštinskom i sadržajnom razgovoru, predsednik Vučić i visoka predstavnica EU Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Sastanak predsednika Srbije i šefice evropske diplomatije počeo je juče oko 19.00 časova u zdanju na Andrićevom vencu i trajao je više od dva sata.