fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mogerini: Optimista sam, sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja 2019.

Federika Mogerini; Foto: Bugarsko predsedavanje EU

SOFIJA – Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da očekuje da Beograd i Priština postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom su, kako kaže, već ušli u razgovore o tom pitanju.

“Ja sam realno optimista da će to doneti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine”, rekla je Mogerini.

Ona je sa sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU u Sofiji poručila da jasno vidi odlučnost Beograda i Prištine, a posebno dva predsednika, koji su, kaže, ušli u razgovore o sporazumu koji bi rešio pitanje normalizacije odnosa.

“To bi definitivno bila kvalitativna promena i promena situacije za obe strane, ali i za region”, primetila je Mogerini.

Ona je sa neformalnog sastanka u Sofiji, kojem su pored ministra spoljnih poslova zemlja članica EU prisustvovali i ministri zemalja kandidata, poručila da su bilaternalna pitanja uvek osetljiva u očima javnog mnjenja sa obe strane i da je to tako svuda u svetu.

“Potrebno je političko liderstvo, hrabrost, odlučnost i vizija šta je bolje za građane. Mislim da imamo dobru šansu povezujuću ovakve ohrabrujuće korake sa pepsektivom koja će definitivno doneti dobrobit celom regionu”, izjavila je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je dvodnevni sastanak u Sofiji bio prva prilika da ministri EU razmotre nedavno predstavljenu Strategiju proširenja, naglasivši da među ministrima evropske 28-ce, kada je Zapadni Balkan u pitanju, postoje jasan i jedinstven pristup, pozitivna procena Strategije za proširenje kao i podrška činjenici da pod bugarskim predsedavnjem postoji prostor za napredak celog regiona.

“Datum 2025. godine jeste realističan i moguća perspektiva, a ne cilj, ne samo za dve zemlje koje trenutno pregovaraju već i za druge koje bi mogle da počnu pregovore”, poručila je šefica EU diplomatije.

Mogerini je istakla da je na Savetu EU videla “jasno jednistvo u podršci poslu koji bi garantovao perspektivu zajedničke budućnosti unutra EU partnerima u regionu”.

Tokom razgovora u delu sastanka na kojem su ministri zemalja članica EU razgovarali s ministrima zemlja kandidata razmotrena su pitanja jačanja saradnje u oblasti bezbednosti, a fokus je, prema rečima Mogerini, bio na borbi protiv terorizma i radikalizacije, kao i na razmeni informacija povratnicima sa stranih ratišta i zajedničkom poslu u evropskim misijama širom sveta.

“Istovremeno, informisali smo zemlje kandidate o poslu koji se unutar EU obavlja u oblasti evropske bezbednosti. Važno je za zemlje kandidate da budu svesne ovog važnog zajedničkog rada jer su i same izrazile želju da budu deo naše Unije”, zaključila je šefica EU diplomatije.

Povezani članci

Kosovska opozicija protiv promene granica

EWB

Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ne o statusu Kosova

EWB

Mekalister: Vučić i Tači dižu normalizaciju na “sledeći nivo”

EWB