fbpx
European Western Balkans
Politika

Mogerini popodne u Beogradu

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Visoka predstavnica EU Federika Mogerini stiže danas popodne u Beograd, kako bi sa predstavnicima vlasti i civilnog društva razmotrila Izveštaj Evropske komisije o Srbiji, a na kraju posete će, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izneti u javnost najvažnije zaključke.

Mogerini se najpre sastaje sa civilnim sektorom, među kojima su i predstavnici Evropskog pokreta, YUCOM-a, CRTE i drugi, a potom sa premijerkom Anom Brnabić.

Potom se sastaje sa svojim glavnim sagovornikom, predsednikom Srbije, a portaprolka Evropske komisije Maja Kocijančič najavila je za Tanjug da će Mogerini pre svega u Beogradu ponoviti stav da treba nastaviti rad na normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u okviru dijaloga kome ona posreduje.

Predsednik Vučić je uoči njenog dolaska rekao da od razgovora s Mogerini očekuje reči ohrabrenja, ali je takođe fokusiran pre svega na dijalog Beograda i Prištine.

O Izveštaju o Srbiji predsednik je naveo da je ocena EK da Srbija napreduje na evropskom putu, ali i da mi radimo na tome zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju.

Povezani članci

EU: Ohrabrujemo vlasti u Srbiji da pronađu rešenje za održavanje Europrajda

EWB

Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

EWB

Helbah: U EU integracijama nema “popusta” ni za koga

EWB