Mogerini: Postoji perspektiva za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Šefica diplomatije EU Federika Mogerini istakla je danas da je optimista kada je u pitanju postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

“Čak i ako ima tenzija i problema koji se konstatno pojavljuju, možda baš zbog toga, perspektiva i mogućnost napredovanja i postizanja dogovora su tu”, rekla je Mogerini u Starzburu prilikom predstavljanja izveštaja o napretku zemlja u procesu proširenja EU.

Ona je navela da snažno veruje da su rukovodstva u Beogradu i Prištini kao i narodi, svesni da je upravo ovo vreme da se krene napred odlučno, uz osećaj za kompromis i sa ciljem da se dođe do bolje situacije za Prištinu i Beograd.

“Početak izrade Statuta ZSO je pokrenut u Prištini posle isuviše mnogo vremena i to je dobra vest. Želim da pružim ohrabrenje da se ovaj posao nastavi odlučno, uz brze i dobre rezultate”, poručila je Mogerini.

Prema njenim rečima, pored formiranja ZSO, postoje i delovi dogovora koje Beograd mora da primeni, kao što su energetika i most u Mitrovici, zajedničko upravljanje prelazima i priznavanje diploma.

“Ja sam od onih koji najsnažnije veruju da je moguće postizanje dogovora o normalizaciji odnosa, što ne znači da ne treba nastaviti sa primenom već postignutih sporazuma”, rekla je visoka predstavnica EU.

“Kredibilnost nove faze dijaloga mora da bude bazirana na punoj primeni već dogovorenig teksta”, kaže šefica diplomatije EU.

Mogerini je rekla da vidi “odlučnost, političku volju i zainteresovanost” obe strane da se to i uradi.

Osvrćući se na izjavu franskuskog predsednika Emanuela Makrona o potrebi da se prvo reformiše EU, a tek onda dođe do proširenja, šefica diplomatije EU kaže da joj je drago što se pitanje ulaska novih zemlja članica povezuje sa pitanje budućnosti Evrope.

“Ako ova dva procesa idu paralelno, to je dobro. Tu se radi o budućnosti. Možemo da nađemo dobre i krativne načine da se zajedno krećemo napred”, poručila je Mogerini.

Ona je izjavila da je proces proširenje dugačak, a da se u međuvremenu u EU može raditi na tome kako da se Uniju učini efikasnijom u donošenju i primeni odluka.

“Ne bih bila iznenađena da, ako se ikada nađemo u tzv. ”Evropi u dve brzine”, da neke od trenutnh zemalja članica budu u drugom krugu, a neke od mogućih budućih članica, u prvom”, ocenila je Mogerini.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini je prilikom predstavljanja Paketa proširenja naglasila da su partneri sa Zapadnog Balkana u poslednjih godinu i po dana sprovodili važe reforme, a da su “Crna Gora i Srbija dobro napredovale u pregovorima”.

“Proširenje je investicija u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet cele Evrope”, poručila je visoka predstavnica.

Ona je ponovila da je Zapadni Balkan Evropa i da će biti deo budućnosti EU.

“To će doneti uzjamnu dobrobit kako za sadašnje članice EU, tako i za zemlje koje žele da postanu deo Unije”, zaključila je Mogerini.