fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

Zastava; Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

BRISEL – Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležava se 17. maja. Tim povodom, Federika Mogerini objavila je Deklaraciju:

“EU danas sa milionima ljudi širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Ovo je pravi trenutak da se vlade podsete da su u obavezi da promovišu univerzalnost ljudskih prava i osiguraju da svi ljudi, nezavisno od rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, bez diskriminacije ostvare ta prava.

Poslednjih godina je u svetu ostvaren značajan napredak u unapređenju ljudskih prava za pripadnike LGBTI populacije. U nekoliko zemalja, homoseksualnost je dekriminalizovana, a u drugima su usvojeni novi zakoni za zaštitu pojedinaca na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Ništa od ovoga se ne bi desilo da nije bilo posvećenosti hrabrih aktivista koji su radili na unapređenju jednakih prava za pripadnike LGBTI populacije.

Na mnogim mestima širom sveta još uvek postoje velike prepreke. Diskriminacija i nasilje protiv LGBTI populacije su široko rasprostranjeni. Istopolni odnosi se i dalje smatraju krivičnim delom u preko 70 zemalja, a u nekima od njih mogu rezultirati i smrtnom kaznom. EU najoštrije osuđuje diskriminaciju i nasilje nad pripadnicima LGBTI populacije.

EU širom sveta finansira projekte posvećene podizanju vidljivosti i prihvatanju LGBTI organizacija, unapređenje njihovog dijaloga sa vlastima u cilju izmene zakona, borbu protiv homofobije i zaštitu LGBTI osoba od nasilja. Podrška se pruža i za osposobljavanje, informisanje i pravnu pomoć LGBTI osobama i organizacijama civilnog društva.

Savet EU je u junu 2016. prvi put usvojio zaključke o ravnopravnosti LGBTI osoba kao odgovor na Komisijine aktivnosti u toj oblasti. EU će nastaviti da sarađuje sa svim partnerima na unapređenju ljudskih prava za sve bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.”

Povezani članci

Evropljani podržavaju uslovljavanje novca EU vladavinom prava

EWB

EU produžila sankcije ruskim i ukrajinskim zvaničnicima

EWB

Linkevičius: Zašto oni koji održavaju vežbe sa Rusijom pregovaraju, a Ukrajina ne može?

EWB