fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini pred dolazak: Zapadni Balkan je deo budućnosti EU

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini boraviće od 17. do 19. aprila na Zapadnom Balkanu.

Ona će tom prilikom posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu ranije najvljeno da će Federika Mogerini u Srbiju stići 19. aprila.

”Ona će posetiti Albaniju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Do ove posete dolazi nakon rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja paketa za proširenje koji će ona predstaviti zajedno sa komesarom Johanesom Hanom u Strazbouru 17. aprila ”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Evropska diplomatska služba napominje da šefica EU diplomatije dolazi u region i posle usvajanja Strategije o Zapadnom Balkanu, a mesec dana pre samita EU Zapadni Balkan koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.

“Zapadni Balkan je Evropa i biće deo budućnosti Evropske unije, jače, stabilne i ujedinjene Unije. To je pitanje zajedničkog interesa i zajedničke odgovornosti koju delimo sa zemljama regiona u korist svih naših građana. Ovo je trenutak da se postignu pozitivne promene kako bi se učinio nepovratan i transformativan napredak ka EU “, poručila je Mogerini pred put na Zapadni Balkan.

U sedištu Evropske diplomatske službe napominju da će se visoka predstavnica sastati sa političkim predstavnicima zemlja regiona uključujućio predstavnike vlasti i političkih stranaka.

”Federika Mogerini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati i neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera”, najavljeno je iz Brisela.

Povezani članci

Mogerini: Nije pitanje da li će biti, već kada proširenje EU

EWB

Vlada Kosova usvojila Inicijativu za učlanjenje u INTERPOL

EWB

Pismo ministara spoljnih poslova ZB o ograničenjima na izvoz medicinske opreme upućeno Evropskoj komisiji

EWB