Mogerini predovodi EU delgaciju na samitu ZB u Londonu

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Visoka predstavnica Federika Mogerini i komesari Johanes Han i Džulijan King prisustovovaće samitu Zapadnog Balkana koji se 9. i 10. jula održava u Londonu, najvaljeno je u Evropskoj komisiji.

”Samit će se fokusirati na jačanje ekonomske stabilnosti regiona, jačanje bezbednosti i rešavanje političkih i zakonski pitanja u cilju negovanja pomirenja. To će biti i prilka za dalji napredak EU perspektive regiona”, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini će predvoditi delagaciju EU na samitu Zapadnog Balkana koji se u okviru Berlinskog procesa održava sledeće nedelje u Londonu.

Pored visoke predstavnice u delegaciji EU nalaze se i komesari za pregovore o pristupanju Johanes Han i komesar zadužen za bezbednost Unije Džulijan King. U Evropskoj komisiji napominju da će samitu u Londonu prisustvovati lideri i minisitri deset zemlja članica Unije i šest zapadno-balkanaskih partnera.

”Visoka predstavnica Mogerini i komesar Han prisustvovaće sastanku šefova država i vlada koji se održava u utorak popodne. Komesar King i komesar Han biće prisutni i na sastancima ministara spoljnih i unutrašnjih poslova koji su organizovani za ponedeljak”, kažu u Evropskoj komsiji.

U Komsiji dodaju da će komesar Johanes Han zajedno sa ministrima spoljnih poslova, predstavnicima mladih i civilnih društava učestvovati na panelu ”Vreme za pitanja”.

Komesar Han će održati i uvodoni govor na dan samita u utorak. Džulijan King bi trebalo da govori na panelu posvećenom bezbednosnim pitanjima koji će se fokusirati na saradnju EU i Zapadnog Balkana u oblasti borbe protiv terorizma, radikalizacije i sajber kriminala, najavjeno je u Evropskoj komisiji