fbpx
European Western Balkans
Politika

Mogerini i predstavnici regiona podržali Skoplje i Tiranu na marginama zasedanja UN

Mogerini i lideri regiona; Foto: Twitter / European External Action Service

NJUJORK – Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i predstavnici Zapadnog Balkana izrazili su podršku otvaranju pregovora između EU i Albanije i Severne Makedonije tokom jučerašnjeg sastanka na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prema saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, oni su podvukli da je ta odluka ključna ne samo za dve zemlje, već i za ceo region, kao i EU.

Predstavnici, uključujući premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, predsednika Kosova Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine, podržali su dijalog Kosova i Srbije i postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Svi partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su svoju posvećenost evropskoj perspektivi, ističući da se rad na reformama nastavlja, kao i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi, stoji u saopštenju.

Visoka predstavnica i lideri Zapadnog Balkana takođe su izrazili solidarnost prema Albaniji nakon što je državu pogodilo nekoliko zemljotresa tokom vikenda.

Povezani članci

Koje su glavne poruke Makronove posete Beogradu?

EWB

Tepić: Želim da čujem zahteve studenata

Emina Muminović

Međunarodni evropski pokret pokrenuo peticiju zbog stanja u Srbiji, poziva EU da reaguje

EWB