fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mogerini: Rešenje za odnose Srbije i Kosova ne treba da vodi etnički čistim državama

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i da će dovesti do pozitivnog ishoda.

“Pozitivan ishod bi bio pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva otvorena pitanja normalizacije odnosa”, poručila je Mogerini.

Ona je, posle jučerašnjeg sastanka ministra spoljnih poslova zemalja članica, ocenila da dijalog Beograda i Prištine i dolazak do pozitivog rešenja u dijalogu imaju punu podršku unutar EU.

“Mi im nudimo podršku, prostor, savete, a na njima je da definišu agendu, brzinu i dubinu razgovora uključujući ishod dijaloga”, poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da će EU pozdraviti ono rešenje koje se na sveobuhvatan način bavi svim otvorenim pitanjima u okviru norlaizacije odnosa, na pravno obavezujući način i na način koji poštuje principe međunarodnog parava i EU.

“To znači bez etničkih podela između zemalja. Koje god rešenje zemlje budu razmatrale u budućnosti, ono ne treba da vodi etnički čistim državama”, zaključila je Mogerini.

Ona je naglasila da u dijalogu Beograda i Prištine trebutno postoji veliki problem koji se odnosi na carine koju je kosovska vlast uvela za robu iz Srbije i BiH.

“To je definitivni suprotno saradnji u regionu. Dijalog mora da bude vođen u atmosferi poverenja ili bar poštovanja. Očekujem da vlada Kosova ovu meru povuče”, ponovila je Federika Mogerini.

Ona je navela da je i komesar Johanes Han angažovan na rešavanju trgovinske barijere koje je Kosovo uvelo na srpsku robu.

U BiH potrebno brzo formiranje vlade

Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Mogerini je izjavila da je neophodno postaći političke lidere u toj zemlji da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade.

“Moramo pre svega da podstaknemo političke lidere da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade koje će sprovesti reformsku agendu. Ja sam jedna od onih koja je videla neočekivane pozitivne korake koje je BiH uspela da uvede od 2014. do ove godine”, rekla je Mogerini.

Ona je dodala da je očekivano da nakon izbora postoje teškoće.

“BiH je dosta specifično organizovana zemlja, ali sam uverena da lideri u toj zemlji i narod mogu da krenu napred po pitanju reformi, na jedinstvena način”, rekla je šefica evropske diplomatije.

Povezani članci

Tramp pisao Tačiju i Vučiću, pozvao ih da “iskoriste jedinstvenu priliku”

EWB

[Reagovanje] Marko Đurić o Kurtiju i Osmani

EWB

Korčok u parlamentu o evropskim integracijama Srbije

EWB