fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: Rusija da omogući verska prava Jehovinim svedocima

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava, saopštila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini povodom jučerašnje odluke Vrhovnog suda Rusije da zabrani aktivnosti Jehovinih svedoka na svojoj teritoriji osnovu optužbi o “ekstremizmu”.

Ta odluka mogla bi da otvori mogućnost da se pripadnici Jehovinih svedoka nađu pred sudom pod kriminalnim optužbama zbog bogosluženja i obožavanja, upozorava se u saopštenju visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije.

Ona napominje i da Ustav Ruske Federacije, kao i ruske međunarodne obaveze i međunarodni standardi o ljudskim pravima, garantuju slobodu veroispovesti.

U saopštenju se navodi i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde, na osnovu principa o jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti.

Ruski Vrhovni sud doneo je juče odluku kojom se Jehovini svedoci prepoznaju kao “ekstremistička organizacija” i kojom se obustavlja aktivnost te grupe na teritoriji Rusije.

Sud je time odobrio tužbu koje je podnelo rusko Ministarstvo pravde, preneo je TASS.

Vrhovni sud je, takođe, pretvorio imovinu organizacije u državno vlasništvo.

Jehovini svedoci najavili su da će se žaliti na odluku suda.

Ruske vlasti su stavile nekoliko publikacija grupe na listu zabranjene literature ekstremista, a tužioci su je dugo opisivali kao organizaciju koja uništava porodice, podstiče mržnju i ugrožava živote, što ta organizacija negira, podseća Rojters.

Povezani članci

Tusk apelovao na “oživljavanje” EU

EWB

Evropski desničari otpočeli izbornu kampanju

EWB

Mere konačno popuštene i u najpogođenijim zemljama Evrope

EWB