fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: SAD gube liderstvo,Evropa bi mogla da ih zameni

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

FIRENCA – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini kritikovala je “nepredvidivu” spoljnu politiku američkog predsednika Donalda Trampa i kazala da je EU postala najvažniji međunarodni partner Rusiji, Indiji i Kini.

Odgovarajući na pitanje da li je Trampova “nepredvidivost” njemu dala prednost u odnosu na severnokorejsku “nestabilnost”, ona je kazala da ponekad morate da se “igrate” nepredvidljivošću, prenosi Raša tudej.

“Ponekad možete da se igrate nepredvidljivošću i predvidljivošću koje može biti iznenađenje, ali se ponekad i uplašite. A ponekad je suviše kasno da se to popravi. Evropa se ne igra na takav način”, rekla je Mogerini.

Govoreći o američkom bombardovanju sirijske vazdušne baze u martu kao i nagomilavanje američkih snaga blizu severnokorejske obale, italijanski diplomata je kazala da EU traži više fleksibilan pristup.

“Jedna stvar koju prihvata EU nije obavezno prihvatljiva i za naše partnere u NATO ili SAD. Mi odlično znamo da nijedna bezbednosna pretnja na svetu ne može da se reši samo vojnim pristupom”, rekla je Mogerini.

Prema njenim rečima, ona je tokom nedavne posete Pekingu, Nju Delhiju i Moskvi bila iznenađena što sve tri zemlje žele “jaku EU” i bliže veze, ne samo ekomnomske i trgovinske, već i bezbednosne, humanitarne, spoljnopolitičke i u vezi sa klimatskim promenama.

“Ljudi žele da rade sa EU ne zato što nas uvek vole, već i zbog geopolitičke dinamike, predvidljivosti, pouzdanosti”, rekla je Mogerini i dodala da bi Evropa mogla da zauzme prostor “ispražnjen” od strane Vašingtona, koji je započeo “trnovit odnos” sa Briselom po pitanju trgovine, finansiranja NATO i imigracije.

Prema njenim rečima, u tome je šansa za Evropljane i EU da se pozicionira kao partner svim sagovornicima na svetu i da se bavi svim velikim problemima gde Vašington gubi liderstvo.

Povezani članci

Junker Turskoj: Ako želite u EU, držite se evropskih vrednosti

EWB

EK: Start pregovora o Bregzitu 19. juna ne zavisi od Brisela

EWB

Ceraru strpljenje pri kraju prema hrvatskom stavu o arbitraži

EWB