fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mogerini se sastala sa delegacijom Skupštine Kosova

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa članovima delegacije za dijalog koju je kosovska Skupština imenovala 15. decembra 2018, a koju predvode Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti.

Pozdravljajući imenovanje delegacije, Visoka predstavnica je okarakterisala posetu delegacije Briselu kao znak prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je jedan od zahteva na putu Kosova ka EU, kao i neophodnosti zajedničkog rada na dijalogu između Prištine i Beograda kome EU posreduje.

Ipak, kako prenosi KoSSev, portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je da će pregovore na najvišem nivou nastaviti da vode predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Sastanak je bio prilika za razmenu mišljenja o dijalogu sa predstavnicima Kosova. Visoka predstavnica je u tom kontekstu još jednom istakla da je neophodno povući odluku o carinskim tarifama, koju je Vlada Kosova najavila krajem prošle godine.

Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa zahteva okruženje koje pogoduje dobrosusedskim odnosima, u kome se prethodno postignuti sporazumi poštuju i primenjuju, a dela i reči koje ne idu u prilog opštem interesu i srateškim ciljevima regiona izbegavaju.

Povezani članci

Hoti: Konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo ratifikovati bez narušavanja unitarnog karaktera Kosova

EWB

Vučić: SAD neće odustati od zahteva da Priština potpuno ukine takse

EWB

Kocijančič: Očekujemo primenu sporazuma o pravosuđu

EWB