fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Širenje EU na jugoistočnu Evropu posebno važno

Federika Mogerini i Marija Pejčinović Burić; Foto: Evropska komisija

ZAGREB – Širenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope posebno je važno pitanje, a Hrvatska je ključan faktor u tom zajedničkom evropskom poslu, izjavila je danas u Zagrebu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, prenosi Hina.

“Najbolji put za obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti na području jugoistočne Evrope jeste pružanje verodostojne i čvrste perspektive članstva zemljama u regionu. Želela bih da istaknem jednu tačku koja je posebno važna za EU i mene lično, a to je rad ovde u regionu na proširenju. To za mene najviši prioritet”, rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Mogerinijeva je dodala da su se te aktivnosti i dijalog sa svih zemljama partnerima u regionu snažno intenzivirale poslednjih meseci.

“Hrvatska je ključan element u tom zajedničkom evropskom poslu”, kazala je šefica diplomatije EU.

Mogerinijeva je rekla i da je sa hrvatskom koleginicom razgovarala i o pripremama Hrvatske za predsedanje EU 2020. godine.

Pejčinović Burić je rekla da je zajednička ocena da treba pojačati angažman EU na području jugoistočne Evrope uz isticanje jasne evropske perspektive svih država.

“Hrvatska daje snažnu podršku proširenju na sve zemlje jugoistočne Evrope i insistira na verodostojnosti politike proširenja i individualnom pristupu, kao i ispunjavanju uslova i kriterijuma”, kazala je hrvatska ministarka.

Povezani članci

Plenković: Projekat izgradnje Pelješkog mosta se nastavlja

EWB

Haradinaj proglasio pobedu “ratne koalicije”

EWB

Hodžaj: Iskoroistiti pozitivan trenutak za Zapadni Balkan

EWB