fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: Situacija u EU nije savršena, ali je promena moguća

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini čestitala je danas Dan Evrope ocenivši da je budućnost Unije izbor koji pripada svakom građaninu i od značaja za ceo svet, ali da je situacija u Uniji daleko od savršene, te je neophodna promena.

Mogerini je, ipak, u video-poruci, koja je objavljena na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, navela da je poboljšanje moguće.

“U aktuelnom globalnom okruženju, naši prijatelji širom sveta gledaju na nas, na EU, kao na pouzdanu supersilu za mir i ljudski razvoj, a možda i jedinu. To ne znači da smo savršeni, daleko od toga. Promena u EU je neophodna, ali je promena moguća i dešava se”, navela je Mogerini.

Ona je naglasila da izbor snažnije EU u svetu “pripada nama”.

“Izbor više pravde, više bezbednosti i ravnopravnije Evrope, pripada nama, svima nama. To je suština Dana Evrope. Ne budućnost evropskih institucija, nego budućnost svakog građanina ponaosob”, poručila je Mogerini.

Podsetivši da je EU “napunila” 60. godina, Mogerini je naglasila da je to bilo 60 godina mira, zaštite njenih radnika, mogućnosti za poslovanja Unije, godine slobode i prava.

“Budućnost EU nije nešto što smo nasledili od naših predaka, već je EU vrednosti u koje verujemo, partnerstva koje gradimo u svetu, ogledalo našeg evropskog društva”, poručila je Mogerini.

Naglasila je da je EU ono što Evropljani od nje naprave – svaki dan “svako od nas”.

“Mi uzimamo snagu koju nam zajedništvo daje, jer se samo zajedno možemo nositi sa izazovima današnjice”, rekla je Mogerini.

Povezani članci

Mišel Barnije predstavnik EU u pregovorima o Bregzitu

EWB

Junker: Bregzit bio gubljenje vremena i energije

EWB

Merkel: evropski odgovor na izazove, Makron: trenutak istine za Evropu

EWB