fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: Štitićemo slobodu medija unutar i van granica EU

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, poručila je danas da su sloboda izražavanja i sloboda štampe ugroženi širom sveta.

“Napadi protiv medija i novinara su napadi na demokratiju i slobodu svih nas”, navela je Mogerini u saopštenju.

Ona je poručila da se Evropska unija zasniva se na vrednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i na slobodnim i pluralističkim medijima, što je utvrđeno u EU poveljom o osnovnim pravima.

“Danas potvrđujemo odlučnost EU da nastavi zaštitu i promovisanje slobode mišljenja i izražavanja kao prava zagarantovanog svima i svuda, na osnovu principa jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti, kroz bilo koji medij, unutar naših granica i šire”, istakla je Mogerini.

Visoka predstavnica navodi da će EU u bilateralnim kontaktima sa trećim zemljama osuditi i suprotstaviti se nasilju na novinarima, zakonima ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja, ali i preduzeti konkretne korake da se odgovori na takve napade.

“Poštovanje slobode izražavanja je integrisano u sve politike EU i razvojne programe. Zakoni EU, politike i instrumenti su dizajnirani da ojačaju medijske slobode širom Unije i da poboljšaju transparentnost, kredibilitet i raznovrsnost informacija dostupnih na internetu. EU će nastaviti da finansira ciljane projekte u trećim zemljama koji će poboljšati kvalitet novinarstva, pristup informacijama javnog značaja i slobodu izražavanja”, navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU.

Ona je podsetila na sve novinare u Evropi i svetu koji su izgubili život u obavljanju svoje profesije i pozvala sve države da osude nasilje nad novinarima, da preduzmu mere kako bi poboljšale bezbednost novinara, sa posebnom pažnjom na žene novinare i da počinioce i podstrekače takvog nasilja izvedu pred lice pravde.

“Sloboda štampe igra ključnu ulogu u promovisanju dobre uprave, transparentnosti i odgovornosti. Nezavisno novinarstvo je od presudnog značaja za držanje država odgovornim i za praćenje demokratskih procesa. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su stubovi pluralističkog i otvorenog društva i snose veliku odgovornost garantovanja proverene ispravne informisanosti javnosti”, poručila je Mogerini u saopštenju.

Povezani članci

Evropski ombudsman: Pojavljivanje predsednice EK u promotivnom spotu HDZ je krajnje kontroverzno

EWB

Merkel: Želimo blisku saradnju sa Makronom

EWB

Ranjena Tereza Mej, kockanje joj se obilo o glavu

EWB