fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mogerini u Njujorku: Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine Kosovo da ukine tarife

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

NJUJORK- Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine tarife i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

“Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članicama Saveta bezbednosti UN”, izjavila je Mogerini u utorak u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

Mogerini je u govoru o ulozi i prioritetima spoljne politike EU govorila o pomirenju na Zapadnom Balkanu kao doprinosu EU multilateralizmu u svetu.

U svom izlaganju Mogerini se posebno osvrnula na dijalog Beograda i Prištine.

“Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje tarifa koje je uvela vlada Kosova. Istog dana kada se tarife povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora da reši sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizuje odnose Beograda i Prištine”, izjavila je Mogerini.

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, on ne pripada “niti njoj, niti EU, već stranama u procesu”.

“Na njima je da da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao obema stranama”, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU se zahvalila svim članicama Saveta bezbednosti UN na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Beograda i Prištine.

Federika Mogerini je u Njuorku zaključila da bi pored dogovora Atine i Skoplja o imenu “pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine doneo više nade regionu i bio model i inspiracija za Evropu i celi svet.”

Povezani članci

Bela kuća: Vučić i Hoti potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji

EWB

Međunarodna krizna grupa: Dijalogu Beograda i Prištine potreban kompromis kako bi se postigao napredak

EWB

EU pozdravila Kurtijevu najavu o delimičnom ukidanju taksi; Grenel iskritikovao

Tanjug