fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini u ponedeljak s premijerima Zapadnog Balkana

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini prirediće u ponedeljak radnu večeru za šest premijera sa Zapadnog Balkana, među kojima će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Zajedničkoj večeri bi trebalo da prethode bilateralni sastanci, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu.

Teme koje Mogerini kandiduje za stolom u Briselu biće politika proširenja, situacija u regionu i koraci koji Zapadni Ballkan očekuju na putu evrointegracija u 2018. godini.

U Briselu kažu da ova večera predstavlja i nastavak razgovora Federike Mogerini sa balkanskim liderima, u maju ove godine, kada ih je takođe okupila na neformalnoj radnoj večeri.

Mogerini je više puta naglašavala svoj lični angažman u cilju ”vidljivog i praktičnog” napretka svih zemlja kandidata Zapadnog Balkana na putu evrointegracija do kraja njenog mandata 2019. godine.

Ovoga puta očekuje se da fokus razgovora bude na obnovljenoj posvećenosti Evropske unije regionu i koracima koje zemlje Zapadnog Balkana moraju da preduzmu kako bi, sa svoje strane, podržale i ubrzale postojeći “pozitivni momentum evrointegracija”, kako se to čuje u Brisleu u poslednje vreme.

Zvaničnici EU već su skrenuli pažnju zemljama regiona da će 2018. godina biti izuzetno važna za proces evrointegracija.

Očekuje se da će tokom večere u ponedeljak biti reči i o Strategiji, koji Evropska komisija priprema za februar, a koja bi trebalo da da smernice za pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine, kao i za buduće korake koje na EU putu očekuju Albaniju, Makedoniju, BiH i Kosovo.

Prema uvidu Tanjuga u radna dokumeta Strategije, Evropska komisija predviđa ulazak Srbije u EU do 2025. godine uz uslov zaključivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja 2019. godine i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja 2023. godine.

U okviru planova EU je i godišnji Paket proširenja, u okviru koga će Evropska komisija u aprilu predstaviti presek stanja u evrpointegracionim procesima svih zemalja Zapadnog Balkana.

Očekuje se da tokom večere lideri regiona razgovaraju i o predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će Bugarska, kao zemlja predsedavajuća Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine, organizovati u maju u Sofiji.

Diplomatski izvori u u Briselu rekli su za Tanjug da nije predviđeno da se u okviru ovog sastanka, kome će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ”odvojeno razdovara” o dijalogu Beograda i Prištine, ali i da nije isklučeno da će to biti jedna od zajedničkih tema, kada se bude razgovaralo o situaciji u regionu i napretku Zapadnog Balkana ka EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da su kontakti povodom nove faze dijaloga Beogarada i Prištine u toku, da se radi na organizaciji novog sastanka na nivou predsednika, ali da još nema konkretnog datuma, niti agende tog sastanka.

Povezani članci

Kitarović i Pahor u Dubrovniku, dan nakon arbitražne presude

EWB

Lunaček poziva na brzo formianje vlade na Kosovu

EWB

Hoće li roming biti jeftiniji i za građane Zapadnog Balkana?

EWB