fbpx
European Western Balkans
Politika

Mogerini: Ulazak Zapadnog Balkana je u jasnom interesu EU

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je EU da zadrži snažno pristustvo na Zapadnom Balkanu u cilju ostvarivanja jasnog interesa, a to je uvođenje celog Balkana u EU.

“Ubeđena sam da ćemo, ako to ne uradimo, zažaliti već za nekoliko godina”, poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je u svom obraćanju na godišnjoj konferenciji EU ambasadora u Briselu ocenila da je ulazak Zapadnog Balkana u EU pitanje ponovnog ujedinjenja celog evropskog kontinenata i da je ono potrebno kako Balkanu, tako i EU.

“Imamo jasan interes da uvedemo ceo Balkan u EU. Svi znamo da je to dugačak, komplikovan, uvek interesantan i živahan proces koji će zahtevati dosta vremena, rešavanje problema i mnogo političke predanosti sa svih strana i odlučnosti”, navela je Mogerini.

Ona je navela primer rešavanja pitanja imena Severne Makedonije, ocenivši da je to postignuto uz zalaganje Atine i Skoplja i uz konstantnu podršku i ohrabrenje EU.

“Isto važi za ceo Balkan. Biće nam potrebni hrabrosti, liderstvo i upornost, kao i da tamo zadržimo snažno konstantno prisustvo, što znači svakog pojedinačnog dana”, naglasila Mogerini.

Šefica EU diplomatije smatra da će takvim angažmanom EU na Balkanu konačno biti ostvarene i sve mogućnosti koje kontinet ima.

“Na prvom mesto to je pomirenje. Ovo je jedino mesto gde se proširenje vraća na početne vrednosti izgdradnje EU, a to je stvaranje mira tamo gde je bio rat”, navela je Mogerini.

Ona je ocenila da je zemlje koje su međusobno ratovale samo pre 20 godina uz pomoć EU pespektive, odnosno života “pod istim krovom”, mogu da dođu do pravog pomirenja i mira.

“Tu je i pitanje ekonomskog razvoja,trgovine, socijalnog razvoja, bezbednosti. Od toga će dobro imati ne samo Balkan već svi mi. Nama je to potrebno. EU je to potrebno”, naglasila je Federika Mogerini.

Povezani članci

Kovačević: Nadam se da će Poglavlje 18 uskoro biti otvoreno

EWB

Fabrici: Tempo pristupanja Srbije zavisi od reformi

EWB

Pavel: Još nema dogovora Beograda i Prištine o vojsci Kosova

EWB