fbpx
European Western Balkans
Politika

Mogerini: Usporavanje proširenja bi moglo da stvori probleme

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

LUKSEMBURG – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice EU da što je pre moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavanje proširenja donelo i Zapadnom Balkanu i EU.

”Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet celog procesa približavanja Zapadnog Balkana EU”, upozorila je Mogerini.

Federika Mogerini je nakon sastanka Saveta EU u Luksemburgu pozvala evropske ministre da donesu ”mudru odluku” i ”bez odlaganja” otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ona je ocenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

”Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbednosti granica i budućnosti mladih”, poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkana.

Mogerini: Prespanski sporazum pozitivan za Zapadni Balkan

Mogerini je povodom godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma istakla je da taj sporazum doneo pozitivne pomake u regionu Zapadnog Balkana, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

“Volela bih da započnem sa nečim pozitivnim, jer je danas godina od potpisivanja istorijskog sporazuma između Grčke i Severne Makedonije. Moramo da se podsetimo na hrabrost i snagu autoriteta u njihovim pozitivnim koracima”, rekla je Mogerini.

Kako je kazala, nada se da će se države članice Evropske unije setiti ovih pozitivnih koraka, posebno u narednim danima kada će se, kako je rekla, doneti ozbiljna odluka o početku pregovora za pristupanje Albanije i Severne Makedonije EU.

“Nadam se da će to da se dogodi što je pre moguće“, rekla je Mogerini.

Povezani članci

Hojt Ji: SAD prisutne i žele da ostanu na Balkanu

EWB

Švedski poslanici u poseti Narodnoj skupštini 

EWB

Ove nedelje u Sofiji: Zapadni Balkan u fokusu

Emina Muminović