fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Verujem da će se dijalog uskoro nastaviti

Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska komisija

DUBROVNIK – Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izrazila je danas popodne, po dolasku u Dubrovnik, očekivanje da će dijalog između Beograda i Prištine moći uskoro da bude nastavljen.

Ona je, novinarima rekla da će večeras razgovarati na tu temu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

„O dijalogu, primeni dogovora i nastavku razgovora konstantno razgovaramo. Očigledno da moraju još da se ispoštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj“, podvukla je Mogerini.

Na pitanje kosovskog novinara da li Kosovo i Srbija imaju šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Videla sam u ove dve i po godine, u kojima sam tesno sarađivala sa liderima obe strane snažno opredeljenje i privrženost, kao i ogromne korake napred. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a pre svega u implementaciji dogovora“, istakla je ona.

Mogerini je dodala da veruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate.

Povezani članci

Tusk: Samit da potvrdi približavanje “prijatelja sa Zapadnog Balkana” Uniji

EWB

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

EWB

Dimitrov: Članstvo u NATO ne zavisi samo od Makedonije

EWB