fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: Vojni štab EU operativan za nekoliko dana

Federika Mogerini; Foto: Tanjug / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da su preostale razlike oko planiranog vojnog štaba prevaziđene i da bi on mogao zvanično da postane operativan za nekoliko dana.

Prema prethodnim navodima “diplomatskih izvora”, britanski prigovori na bilo kakav predlog da bi štab mogao da ima operativnu vojnu ulogu kočili su postizanje dogovora, ali je Mogerini istakla da je put za to sada raščišćen, preneo je AFP.

“Razumem da je (sporazum) finalizovan i da imamo nekoliko dana da dobijemo zvaničan tekst”, rekla je Mogerini novinarima nakon sastanka sa minsitrima odbrane EU u Briselu, preneo je Rojters.

Ona je naglasila da nije bilo zastoja niti potrebe da se ponovo razmotri politička odluka koje su svih 28 država članica donele u martu da se uspostavi služba za vojno planiranje i sprovođenje (MPCC).

U saopštenju ministara odbrane EU navodi se da se države članice raduju efikasnom uspostavljanju, kao kratkoročnom cilju, službe za vojno planiranje i sprovođenje u sklopu vojnog osoblja EU u Briselu”.

“MPCC će preuzeti odgovornosti na strateškom nivou za operativno planiranje i sprovoditi neizvršne vojne misije EU”, navodi se u saopštenju.

MPCC će prvobitno kooridinisati trima takvim misijama kojima se obučavaju vladine snage u Maliju, Centralnoafrickoj Republici i Somaliji, navodi francuska agencija.

Povezani članci

Nemačka i Francuska objavile inicijativu za Konferenciju o budućnosti Evrope

EWB

Mađarska odbija vladavinu prava kao uslov za sredstva iz budžeta EU

EWB

COVID-19 u Evropi: Rasprave oko švedskog modela i zajedničkog ekonomskog odgovora se nastavljaju

EWB