fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Zapadni Balkan se može osloniti na EU

Federika Mogerini; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BLED – Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas na Bledu da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu, da se može osloniti na EU, a da nju lično raduje odlučnost koju su nedavno pokazali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači za prevazilaženje nerešenih pitanja i postizanje novog napretka u budućnosti.

“Moj lični cilj je da vidimo opipljiv napredak svih šest partnera na Balkanu, na putu ka EU. Želim da, kada budem na kraju obavljanja funkcije visoke predstavnice, taj proces bude nepovratan. Važno je da na Balkanu postoji glad za budućnošću, i želja da se prevazilaze izazovi. To je posebno važno za poslovan svet i za mlade. Mogu da računaju na nas”, rekla je Mogerini obraćajući se učesnicima bledskoj strateškog foruma.

Prema njenim rečima, Balkan je deo EU, on je u Evropi, a svaki partner na Balkanu ima evropsku perspektivu, i građani zaslužuju iste prilike i šanse.

Ona je naglasila da je tokom prošlogodišnjeg foruma slika EU bila sasvim drugačija – slika kriza i velikih problema, a da je danas sasvim drugačije.

“Danas vidimo da smo potrebni svetu. Mi Evropljani prevazilazimo probleme, nalazimo rešenja i to je ta nova realnost”, rekla je Mogerini.

Govoreći o novoj realnosti i načinima kako se sa njom suočiti, što je jedna od glavnih tema foruma, ona je istakla da se u međuvremenu promenila reakcija i da EU pouzdan, snažan partner, koji je usredsređen na jedinstvo i koji na kooperativan način rešava brojne krize.

“Mi smo za multilateralan pristup, međutim, nismo naivni i nismo laici kao političari. Evropljani znaju da su sveobuhvatna rešenja najbolja”, rekla je ona i kao primer navela Severnu Koreju, rekavši da su potezi vlasti u Pjongjangu velika provokacija i pretnja.

Kako je dodala, to što je EU miroljubiva ne znači da je slaba.

Nema vojnog rešenja za ovo pitanje, rekla je Mogerini i dodala da je to usaglašeni stav čitave Unije.

Mogerini je dodala da će sledeće nedelje u Talinu biti održan sastanak šefova diplomatija EU na kome će to pitanje biti jedno od glavnih tema.

Povezani članci

Bilt: Proširenje EU imperativ

EWB

Šoltes novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo

EWB

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu

EWB