fbpx
European Western Balkans
Region

Mogerini: Zapadni Balkan vrhunski prioritet

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

SOFIJA – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će Zapadni Balkan biti glavna tema sastanka šefova diplomatija EU koji se danas i sutra sastaju u Sofiji.

Mogerini je najavila da će razgovarati o jačanju EU perspektive regiona i saradnji EU i Zapadnog Balkana u oblasti bezbednosti i odbrane.

“Prva tačka naše agende jeste posao koji imamo sa Zapadnim Balkanom. To je vrhunski prioritet za bugarsko predsedavanje ali i za EU institucije”, poručila je Mogerini po dolasku na neformalni sastanak Saveta EU u Sofiji.

Ministri spoljnih poslova zemja članica EU 15. i 16. ferbruara učestvuju na neformalnom sastanku Saveta EU koji organizije Bugarska kao trenutno predsedavajuča članica EU. To je i prva prilika da ministri EU razmotre novu Strategiju proširenja za Zapadni Balkan koju je početkom meseca predstavila Evropska komisija.

“Videćemo kako da ojačamo EU perspektivu Zapadnog Balkana i počećemo sa pripremama za samit EU Zapadni balkna koji mamo u Sofiji”, poručila je Mogerini.

Ona je najavila da će se EU ministrima drugog dana neformalnog sastanka Saveta EU priključiti ministri iz zemalja regiona.

“Sa njima ćemo razgovarati na prvom mestu o pitanjima bezbednosti i odbrane što je vrlo važno za našu saradnju”, naglasila je Mogerini.

Pored pitanja Zapadnog Balkana na sastanku u Sofiji EU šefovi diplomatija razgovaraju o situaciji u Siriji kao i o pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Povezani članci

Priština: U ponedeljak o demarkaciji, u sredu o smeni vlade

EWB

Junker: Granični spor Hrvatske i Slovenije utiče na EU

EWB

Dacić: Ocekujemo da će sediste Sekretarijata TZ biti u BGD

EWB