fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mogerini: Ne očekujem da Britanija omete uspostavljanje MPC C

Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas uverenje da će biti postignut napredak u pogledu ambicija bloka o osnivanju službe za vojno planiranje i sprovođenje operacija, istakavši da ne očekuje da će Britanija, koja napušta Uniju, tom napretku stati na put.

Govoreći posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, Mogerini je rekla da oni pokušavaju da pronađu pravni način da formalno uspostave službu za vojno planiranje i sprovođenje (MPC C), prenosi AFP.

MPC C bi, prvobitno, koordinisao trima “neizvršnim vojnim misijama” u obuci vladinih snaga u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji, navodi francuska agencija.

“Očekujem da ću u narednim danima imati jak dokaz jednoglasnosti”, rekla je Mogerini novinarima, uoči sastanka ministara odbrane EU koji se održava u utorak.

Navela je i da je juče razgovarala s britanskim ministrom odbrane Majklom Felonom i da mu je rekla da je važno da “ako 28-ica donesu političku odluku, onda bi tih 28-ica trebalo da ulože istu energiju i u napore da se ta odluka sprovede u delo”.

“Ne bih razumela da i jedan ministar postavi prepreku između političke odluke i njene primene”, istakla je Mogerini.

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je da je 27 država članica želelo danas da odobri predlog o uspostavljanju MPC C, ali da je to onemogućilo protivljenje Britanije što bi, kako je upozorio, moglo da se ponovi na sastanku ministara odbrane.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je, međutim, izjavio da su “prevaziđene razlike” u stavovima o planovima za uspostavljanje MPC C nakon navoda koji su nagovestili da se London protivi svakom predlogu da bi takva služba trebalo da ima aktivnu operativnu ulogu.

Povezani članci

Šest država EU: I vojska za kontrolu migrantskih tokova

EWB

Mej: Evropski političari žele da utiču na rezultat izbora

EWB

Uskoro nova pravila protiv plastike u EU

EWB