fbpx
European Western Balkans
Politika

Moguće dodatno usporavanje evropskog puta

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Odluka da se u Srbiji raspišu vanredni parlamentarni izbori, ne bi imali pozitivan uticaj na proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, piše Danas.

“Prevremeni izlazak na birališta bi uticao na proces evropskih integracija Srbije”, smatra Sena Marić, viša istraživačica Centra za evropske politike.

“Prevremeni izbori su u prethodne dve godine znatno usporili izvršenje preuzetih obaveza kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, a realizacija mnogih aktivnosti je i dan-danas u velikom kašnjenju upravo zbog nemogućnosti Skupštine da usvaja propise u dugom procesu od raspuštanja do formiranja nove Vlade”, objašnjava Marić za Danas.

Ona dodaje da bismo dodatno usporavanje iskusili ukoliko bi bili raspisani novi izbori, i smatra da isto važi i za druga pregovaračka poglavlja čiji je napredak vezan za ispunjavanje uslova u akcionim planovima, jer, kako ističe za mnoge predviđene aktivnosti neophodno je i učešće zakonodavaca.

“Treba imati u vidu da se tehnički aspekt procesa pristupanja sporije odvija i zbog manjeg broja službenika u trenutnom mandatu Evropske komisije koji se bave državama kandidatima za članstvo, što zbirno sa našim čestim prevremenim izborima dovodi do utiska da su pregovori o pristupanju beskonačan proces”, ukazuje Marić.

Sa druge strane, Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond) smatra da svako vanredno prekidanje rada Skupštine i Vlade znači usporavanje reformi.

“Svaki parlamentarni izbori sa sobom nose izmene kadrova na različitim nivoima, što znači da se svaki put dešava prilagođavanje sustema”, objašnjava Novaković.

Povezani članci

Narodna skupština izabrala članove Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

EWB

Ambasador Francuske: Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodlogiju

EWB

Bilčik: Pozivam sve da učestvuju na izborima, pažljivo ćemo posmatrati kako će se odvijati

EWB