fbpx
European Western Balkans
Politika

Mondoloni: Podrška Francuske u pronalasku rešenja za Kosovo

BEOGRAD – Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je danas da ta zemlja svakako podržava napore Srbije da se pronađe rešenje za pitanje Kosova, i naveo da za to nema druge alternative osim dijaloga Beograda i Prištine.

Upitan da prokomentriše izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića “da Francuska mora da odluči da li nam je prijatelj”, koju je dao povodom medijskih navoda “o protestnoj noti koju će ta zemlja uputiti zemljama koje budu povukle priznanje Kosova”, ambasador je rekao da nije čuo za to, ali da je stav Francuske po pitanju Kosova jasan.

“Ja nisam čuo za to. Naša pozicija o Kosovu je jasna, podržavamo napore za dijalog, a nadam se da ćemo moći da napredujemo po tom pitanju. Francuska je spremna da pomogne Srbiji, jer ono o čemu se radi je budućnost Srbije i njena želja da uđe u EU, što Francuska, svakako, podržava”, rekao je Mondoloni nakon obilaska radova na rekonstrukciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Istakao je da su dve zemlje bile zajedno u ekstremno bolnim i tragičnim trenucima, a da su zajedno odnele i pobedu, te je, kaže, uveren da zajedno mogu pronaći rešenje i za to pitanje.

Na pitanje novinara da li će predsednik Francuske Emanuel Makron doći na otvaranje rekonstruisanog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, Mondoloni je rekao da se nada, da diplomate rade na tome, kao i da je uveren da će u tome uspeti.

Podsetio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik nekoliko puta razgovarali i rekao da bi bio veoma srećan da do kraja godine francuski predsednik dođe kako bi zajedno proslavili prijateljstvo dve zemlje.

Povezani članci

Sastanak Saveta za SSP: Dobar momentum za evropske integracije, važno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Beču: Potvrda evropske perspektive regiona

EWB

Opozicija u EP: U zarobljenoj državi sa zarobljenim medijima nema fer izbornih uslova

EWB