fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Montgomeri: Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova cilj SAD

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD –  Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je za Glas Amerike zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Moli Montgomeri, prenosi N1. 

Upitana šta je prioritet Biroa za evropske i evroazijske poslove narednih godina, Montgomeri je odgovorila da je predsednik jasno stavio do znanja, počev od obraćanja nakon inauguracije, da je američki prioritet obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

“Verujemo da su oni osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida 19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da sarađujemo sa našim evropskim partnerima. I dalje verujemo da je naš cilj – Evropa koja je celovita, prosperitetna i u miru. I radićemo na tom cilju naredne četiri godine”, izjavila je ona.

Povodom izbora na Kosovu i dijaloga sa Srbijom Mongomeri je naglasila da SAD svakako i dalje podržavaju dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije i očekuju sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju.

Prema njenim rečim, SAD su posvećene saradnji sa EU koja posreduju u dijalogu, dodajući da je to veoma važan princip.

“Mislim da je to veoma važan princip za naš angažman na Zapadnom Balkanu. Znamo da smo najuspešniji tamo kada radimo rame uz rame sa našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup”, rekla je Montgomeri.

Na pitanje da li SAD vrše pritisak na evropske zemlje da se odluče između Vašingtona i Pekinga, Mongomeri je odgovorila da Vašington ne traži od zemalja da se odluče između SAD i Kine.

“Želimo da radimo zajedno da okončamo pandemiju. Istovremeno znamo da Kina koristi multilateralni sistem da bi promovisala svoje interese i podrila neke od naših zajedničkih principa. Zbog toga želimo da blisko sarađujemo sa našim partnerima i saveznicima na zaštiti tih interesa i na suprostavljanju pokušajima Kine da podrije međunarodni poretak”, rekla je Montgomeri.

Palmer: Pitanja BiH i odnosa Srbije i Kosova za SAD su dva odvojena pitanja

Iako se među nekim ekspertima pa i zvaničnicima, pitanja BiH i odnosa Srbije i Kosova često povezuju, za Vašington su to dva odvojena pitanja, izjavio je specijalni izaslanik državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer za redakciju Glasa Amerike za BIH, prenosi FoNet. 

„Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i Sjedinjene Države u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi Evropska unija i rad Miroslava Lajčaka, kao posebnog predstavnika Evropske unije“, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, SAD bi istovremeno želele da vide napredak u BiH na reformskom planu, ali da se povlači nikakva veza između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u BiH.

“Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ocenio je on. Ako Bosna i Hercegovina može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susede. Mislim da je to dobro za Crnu Goru, za Srbiju. To je dobro za Hrvatsku, dobro za čitav region”, dodao je on.

Povezani članci

Američki senatori u Beogradu: Potrebni nastavak dijaloga sa Prištinom i kompromis

Agencije

Održan ekspertski sastanak u Briselu, međusobne optužbe za nekonstruktivnost

FoNet

Palmer: Vašington bi želeo da se prištinske carine ukinu

Tanjug