fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Moravčik: EU zainteresovana za proširenje, ali ne kao ranije

Endrju Moravčik; Foto: Wikimedia Commons

MINHEN – Evropska unija zainteresovana za proširenje, ali ne u istoj meri kao ranije, ocenio je direktor programa EU pri Univerzitetu Prinston Endrju Moravčik u intervjuu za European Western Balkans (EWB).

Kompletan intervju sa Moravčikom na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Zainteresovanost za veću stabilnost i opštu stabilnost i ekonomsku razmenu, kao i za kontrolu migracija. Evropa je veliki paket politika i postoji interesovanje. Ali mislim da to interesovanje nije toliko veliko koliko je bilo interesovanje Nemačke za integraciju Češke, Mađarske i Poljske i učiniće ga malo žešćim za ove zemlje”,  smatra Moravčik.

Govoreći o proširenju EU, Moravčik je rekao da su svi saglasni da je prethodni ciklus proširenja trebalo da bude bolje odrađen i da su ljudi bili pomalo naivni.

Prema njegovim rečima, Makronova uzdržanost prema proširenju je u suštini ispravna i da je činjenica da Evropa ne želi da ponovi raniju grešku.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i uticaju SAD, kao i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, Moravčik kaže da generalno ne treba obraćati pažnju na ono što govori američki predsednik Donald Tramp, ukoliko to pitanje nije visoko postavljeno na američkoj agendi, već na ono što SAD rade.

“Pravo pitanje je da li je SAD spremna da ponudi svoje resurse za neku vrstu alternativne politike na Zapadnom Balkanu ili u Srbiji i na Kosovu. Ako nije, onda američki ambasador u Nemačkoj (Grenel) samo priča… Onda se postavlja pitanje da li će Evropljani imati plan i sprovesti ga…”, naveo je direktor programa EU pri Univerzitetu Prinston.

Povezani članci

Vejvoda: Najavljeno članstvo 2025. najbolji način da se sačuva mir

EWB

Borba protiv trgovine ljudima: Važna oblast u poglavljima 23 i 24

Katarina Ivanović

Berlinski proces: Razvoj i sadržaj inicijative

EWB