fbpx
European Western Balkans
Politika

Moro: Pažnju usmeriti na reforme

Kristin Moro; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Potrebno je pažnju usmeriti na reforme u vezi pravne države, kaže u svom oproštajnom intervjuu ambasadorka Francuske Kristin Moro, za jubilarno izdanje dnevnog lista Danas.

Nakon posete predsednika Vlade Francuske Manuela Valsa novembra 2014. godine, ambasadorki Moro je počeo da teče mandat. Za nepune tri godine, ekonomske veze između Francuske i Srbije su unapređene.

“Trgovinska razmena je porasla za 30 odsto, a francuske investicije nastavljaju da se razvijaju”, konstatuje Moro.

Što se tiče podrške Francuske pristupanju Srbije u EU, Moro kaže da Srbija ima punu podršku Francuske ali da Srbija treba da se posveti reformama.

“Akcioni planovi su ambiciozni, ne treba gubiti ni trenutak, naročito u reformama u vezi sa pravnom državom koje zauzimaju centralno mesto u pregovaračkom procesu”, ističe Moro i dodaje da je veoma značajan korak napred ratifikovanje Pariskog sporazuma o klimi.

Na pitanje čemu Srbija treba da se nada nakon izbora Emanuela Makrona za predsednika, Moro objašnjava će se bilateralna saradnja nastaviti a da će Francuska igrati značajnu ulogu u podršci reformama u Srbiji.

Ona dodaje da je Makron viđen kao predsednik koji treba da sprovede mnogobrojne reforme u Francuskoj .
“On zagovara optimizam i akciju, dok su drugi bili naklonjeni defanzivnom stavu i zatvaranju u sebe”, kaže ambasadorka za Danas.

Kao najveća dostignuća u toku svog mandata Moro smatra Samit u Parizu koji je održan 2016. odine u okviru Berlinskog procesa.

Povezani članci

Učešće civilnog društva u dijalogu vlasti i opozicije?

EWB

Dačić: Međustranački dijalog nije realan do kraja godine

EWB

Mekalister: Ključna godina, sve zavisi od Srbije

EWB